Τετάρτη, 24 Αυγούστου 2016

ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟ - Ο ΤΟΠΟΣ ΚΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ


  Tόπος και Ιστορία:
18ος αιώνας: Tο Ξυλόκαστρο είχε λίγα σπίτια, που χρησίμευαν περισσότερο ως αποθήκες προϊόντων, και ανήκαν σε Τρικαλίτες. Η περιοχή ήταν κατά το μεγαλύτερο μέρος της σκεπασμένη με πυκνό δάσος από πεύκα και σχοίνα. Ο σημερινός Πευκιάς είναι λείψανο του ......
δάσους εκείνου. Τα υπόλοιπα μέρη αποψιλώθηκαν και καλλιεργήθηκαν, καθώς η γη ήταν εύφορη. Ο Πευκιάς παρέμεινε δάσος επειδή βρισκόταν στην ακρογιαλιά, όπου το έδαφος είναι αμμώδες και κατά συνέπεια ακατάλληλο για καλλιέργειες.
Ο πλούτος του Ξυλοκάστρου την εποχή εκείνη ήταν η σταφίδα. Η πόλη παρήγαγε 1.300.000 ενετικά λίτρα σταφίδα και εισέπραττε 500.000 περίπου δραχμές τον χρόνο. Οι χώροι αποθήκευσης της σταφίδας βρίσκονταν στην παραλία. Τη «μαύρη βασίλισσα», όπως την αποκαλούσαν κάποιοι, έστελναν με πλοιάρια για εξαγωγή στην Πάτρα, αφού ο σιδηρόδρομος τότε δεν διέθετε επαρκή βαγόνια. Οι αγγλικές αγορές ήταν ο κύριος προορισμός του τοπικού αυτού προϊόντος.
1916: Ο μεγάλος λυρικός ποιητής Άγγελος Σικελιανός (1884-1951) έχτισε μια πανέμορφη εξοχική κατοικία στο κτήμα του, στην άκρη του Πευκιά προς την Συκιά, όπου και έζησε για 20 περίπου χρόνια. Λέγεται ότι κατά την παραμονή του στην περιοχή γεννήθηκε η ιδέα της διοργάνωσης των Δελφικών Εορτών.
1919: Επί προεδρίας Κωνσταντίνου Δάσιου, το Ξυλόκαστρο μετατρέπεται σε τόπο παραθερισμού εγχώριων και αλλοδαπών τουριστών. Βασιλείς, πρωθυπουργοί, διάσημοι ηθοποιοί, φημισμένοι καλλιτέχνες, ονομαστές οικογένειες από ολόκληρη την Ελλάδα επιλέγουν το Ξυλόκαστρο για τις καλοκαιρινές διακοπές τους.
1923: Ο ζωγράφος και καθηγητής καλλιτεχνικών Νίκος Σαντοριναίος οργανώνει στον Πευκιά τα «Ανθεστήρια», μια καλοκαιρινή γιορτή κατά τη διάρκεια της οποίας οι κοπέλες του Ξυλοκάστρου, ντυμένες αρχαίες θεές και νύμφες, χορεύουν και μοιράζουν λουλούδια σε επισκέπτες και ντόπιους που διασκεδάζουν με μουσική και τραγούδια.
Την ίδια χρονιά, ο Κορίνθιος Σωτήρης Κροκιδάς, ο οποίος διετέλεσε για λίγο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, με δωρεά του ιδρύει το «Κροκίδειον Δημοτικόν Σχολείον» κοντά στην είσοδο του Πευκιά.
1938: Στο ξενοδοχείο «Πευκιάς» του Στέφανου Παναγόπουλου παραθερίζει η ηθοποιός Κυβέλη μαζί με τον βαφτιστικό της Δημήτρη Χορν.
1955: Η «Φίνος Φιλμ» γυρίζει στο Ξυλόκαστρο το μεγαλύτερο μέρος της ταινίας «Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο» σε σκηνοθεσία και σενάριο του Αλέκου Σακελλάριου, μουσική του Μάνου Χατζιδάκι και με ηθοποιούς τους Μίμη Φωτόπουλο, Βασίλη Αυλωνίτη, Τζένη Καρέζη και Αλέκο Αλεξανδράκη.
1963: Ο σκηνοθέτης Βασίλης Γεωργιάδης γυρίζει εδώ τη βραβευμένη ταινία «Τα κόκκινα φανάρια» με την Τζένη Καρέζη και τον Γιώργο Φούντα.
Δεκαετία 1970: Ξεκινά με εντατικό ρυθμό η οικοδόμηση του Ξυλοκάστρου. Ο παραλιακός δρόμος αλλάζει όψη και το κέντρο της πόλης αποκτά δεκάδες πολυκατοικίες. Λόγω του οικοδομικού οργασμού, πολλά αρχιτεκτονικά αριστουργήματα χάνονται.
1985: Ο Σκακιστικός Όμιλος Ξυλοκάστρου διοργανώνει με μεγάλη επιτυχία το 35° Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Σκακιού και φιλοξένει στο Ξυλόκαστρο τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Σκακιστικής Ομοσπονδίας, Florencio Campomanes.
1987: Ιδρύεται από τον Χρήστο Πρωτόπαπα ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών «Οι φίλοι της ζωής», ο οποίος μέχρι και σήμερα προσφέρει ανεκτίμητη βοήθεια στους πάσχοντες κατοίκους της πόλης.
1994: Ο Χρήστος Βαλιμήτης ιδρύει τον Οικολογικό Σύλλογο Ξυλοκάστρου, που έχει σαν στόχο την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής.
Τέλη 20ού αιώνα: Οι δημοτικές αρχές του Ξυλοκάστρου προσπαθούν να εξωραΐσουν την πόλη. Αναπλάθουν έτσι την περιοχή του ποταμού Σύθα, κατασκευάζουν το υπαίθριο θέατρο «Βασίλης Γεωργιάδης», γήπεδα tennis και beach-volley. Ο Ναυτικός Όμιλος δημιουργεί στις εκβολές του Σύθα μία πολύ όμορφη μαρίνα. Παράλληλα, ανεγείρονται το 2° Γυμνάσιο Ξυλοκάστρου, το Λύκειο Ξυλοκάστρου, το Τεχνικό Λύκειο Ξυλοκάστρου και το 3° Δημοτικό Σχολείο «Βαρδάβειον». Το Δημαρχείο της πόλης αναπαλαιώνεται και επισκευάζεται, ενώ το 1° Δημοτικό Σχολείο αποκτά νέα μορφή. Κατασκευάζονται, επίσης, το 1ο Νηπιαγωγείο «Λίλιαν Βουδούρη» και το 2° Νηπιαγωγείο στον οικισμό Αριστοναύτες. Αποκορύφωμα των επιτευγμάτων αυτών είναι η κατασκευή του κλειστού θεάτρου «Άγγελος Σικελιανός».
Την ίδια εποχή παρατηρείται πληθώρα πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων στο Ξυλόκαστρο. Σπουδαίες θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις ζωγραφικής, δεκάδες συναυλίες κλασικής μουσικής, φεστιβάλ από φημισμένες χορωδίες και η καθιερωμένη πλέον έκθεση βιβλίου λαμβάνουν χώρα στην πόλη. Διεθνή τουρνουά beach-volley, υπό την παρουσία μεγάλων ευρωπαίων αθλητών, και αγώνες beach-soccer, με την συμμετοχή γνωστών άσσων του ποδοσφαίρου, διοργανώνονται στο Ξυλόκαστρο, χαρίζοντας αίγλη στην περιοχή.
Προσωπικότητες:
·         ΣΩΤΗΡΗΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ
Ο ποδοσφαιριστής Σωτήρης Αγγελόπουλος, γνωστός και ως ο «Λέων του Ξυλοκάστρου», γεννήθηκε στο Ξυλόκαστρο το 1936 και έπαιζε κατά το διάστημα 1955-1964 ως κλασικός μπακ ή πολλές φορές ως σέντερ μπακ. Έχει παίξει και στην Εθνική Ομάδα Ποδοσφαίρου το διάστημα 1957-1959. Προς τιμήν του, ο δήμος Παλαιού Φαλήρου έδωσε στο δημοτικό γήπεδο ποδοσφαίρου το όνομά του.
·         ΤΑΚΗΣ ΜΙΧΟΠΟΥΛΟΣ
Ο ποιητής Τάκης Μιχόπουλος γεννήθηκε στο Ξυλόκαστρο, όπου και βρίσκεται η μόνιμή του κατοικία. Σπούδασε μαθηματικά στην Αθήνα. Άρχισε να γράφει ποίηση γύρω στο 1970. Έχει εκδώσει αρκετές ποιητικές συλλογές, ποιήματά του φιλοξενούνται σε διάφορες ποιητικές ανθολογίες ενώ διοργανώνει, εδώ και πολλά χρόνια, ποιητικές βραδιές στο σπίτι του. Για την ποίησή του έχει γραφτεί πως: «Ο λόγος του μοιάζει να έρχεται απ’ ευθείας από την αρχαία Ελλάδα —με έναν τρόπο χρησμικό— αμόλυντος από τα πλέγματα του δυτικού κόσμου».
Ο Βλάσσης Μπονάτσος (1949-2004) γεννήθηκε στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας. Υπήρξε δημοφιλής τραγουδιστής της ροκ, ηθοποιός και τηλεπαρουσιαστής. Στις αρχές της δεκαετίας του ’80 πρωταγωνίστησε στη θεατρική παράσταση «Εβίτα» μαζί με την αξέχαστη Αλίκη Βουγιουκλάκη. Γνώρισε μεγάλη επιτυχία μέσα από την τηλεοπτική σειρά του ’90 «Οι Απαράδεκτοι», η οποία αγαπήθηκε όσο λίγες από κοινό και κριτικούς. Στα τηλεπαιχνίδια «Να η ευκαιρία», «Κόντρες», «Βλας Back», «Άλλα Κόλπα» και «Με φόρα» μεταξύ άλλων, οι τηλεθεατές είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τον ταλαντούχο showman και σε ρόλο παρουσιαστή.  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου