Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2016

Δημοτική Αρχή Γ. ΓΚΙΩΝΗ - Δύο χαμένα χρόνια για τον Δήμο


Συμπληρώθηκαν δύο ολόκληρα χρόνια από την ανάληψη της Διοίκησης του Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων από την παράταξη του Δημάρχου Γ. Γκιώνη και η μόνη απλή διαπίστωση από πλευράς απολογισμού του έργου που επιτεύχθηκε στο διάστημα αυτό είναι το απόλυτο τίποτα...

Γράφει ο Γιώργος Γρηγοράκος

Προεκλογικά ο Δήμαρχος υποστήριζε ότι γνώριζε σε βάθος τις λαθεμένες ενέργειες του προκατόχου του ο οποίος κλήθηκε το 2010 να υλοποιήσει τις νέες διατάξεις που καθόριζε ο σχετικός Νόμος για την ενοποίηση των τέως ανεξάρτητων Δήμων ,στα πλαίσια του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, όπου λόγω αστοχιών, παρερμηνειών διατάξεων........
του Ν.3852/2010 και παραλήψεων , είχαν προκύψει πολλά προβλήματα σχεδόν στο σύνολο των τομέων που επηρέαζαν τη λειτουργία του Δήμου υπό τη νέα του οργανωτική Δομή ,ιδιαίτερα σε βάρος των Αγίων Θεοδώρων, που βάδιζε σε καταστροφική πορεία .Υποσχόταν να αποκαταστήσει τις αστοχίες της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής και να εφαρμόσει για τις επιμέρους Δημοτικές Ενότητες, συγκεκριμένα προγράμματα δράσεων που Δημόσια κοινοποίησε στους Δημότες με τα οποία θα άλλαζε η κατάσταση.

Το τοπικό εκλογικό σώμα ,δηλαδή οι Δημότες του ενιαίου Καλλικρατικού Δήμου , εμπιστεύθηκε τον τότε υποψήφιο Δήμαρχο ελπίζοντας ότι θα δει καλύτερες μέρες και προοπτικές για ένα ευοίωνο μέλλον για τον τόπο με τα όμορφα φυσικά του χαρακτηριστικά και τα πλεονεκτήματα που παρουσιάζει , ώστε με χρηστή και συνετή διαχείριση να περάσει σε μια νέα δημιουργική περίοδο.

Την παράταξη του πολλά υποσχόμενου τότε υποψήφιου Δημάρχου προκειμένου να επιτύχει το συντομότερο δυνατό άρση των προβλημάτων , ενίσχυσαν με δυναμική συστράτευση πολλά άξια στελέχη της τοπικής κοινωνίας με γνώσεις , επιβεβαιωμένες ικανότητες από κάθε άποψη , εξειδικευμένες εμπειρίες για χειρισμό ή συμβολή σε ειδικά ζητήματα, που εφόσον ο φέρελπις Δήμαρχος αξιοποιούσε θα μπορούσε να πετύχει αξιόλογο και επιτυχημένο έργο.

Ατυχώς για τους Δημότες ο Γ. Γκιώνης επιτυγχάνοντας λόγω εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του το ισχυρότατο ποσοστό του 62% όχι μόνο ξέχασε τις υποσχέσεις του, αλλά ξαναβρήκε τον παλαιό εαυτό του καβαλώντας το ΄΄ άτι ΄΄ της εξουσίας ,εφάρμοσε την πολιτική της κλειστής παρέας που με αυτούς στελέχωσε μέχρι κεραίας δημοτικούς φορείς κλπ, επιδεικνύοντας εγωιστική συμπεριφορά είτε γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων του κάθε ανιδιοτελή σοβαρή πρόταση που έγκαιρα του δόθηκε ή του έγινε είτε απαξιώνοντας τα λοιπά καταξιωμένα στελέχη που ενίσχυσαν την προεκλογική εκστρατεία του.

Αποδείχθηκε ξεκάθαρα ότι μέσα στους χαμηλού επιπέδου σχεδιασμούς του ήταν να απαξιώσει όλα τα καταξιωμένα στελέχη της τοπικής κοινωνίας που στήριξαν την εκλογή του ενισχύοντας με το ειδικό τους βάρος την προεκλογική του εκστρατεία . Εκλεγμένα και μη στελέχη αντιλαμβανόμενα ότι απλά χρησιμοποιήθηκαν για λόγους ψηφοθηρίας και οι σχεδιασμοί και η θέληση του Γ. Γκιώνη δεν ανταποκρίνονταν στα επαγγελθέντα αποστασιοποιήθηκαν διαχωρίζοντας την θέση τους από τις πράξεις ή παραλείψεις του Γ. Γκιώνη.

Χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση του επικεφαλής των ΕΝΩΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ , αειμνήστου ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ που χωρίς περιστροφές και με ευθύτητα, έγκαιρα αποχώρησε ενημερώνοντας και ξεκαθαρίζοντας με απόλυτη σαφήνεια και υπευθυνότητα δημόσια για τους λόγους που τον οδήγησαν στη απόφασή του. Ακολούθησαν και άλλοι .

Στα δύο χρόνια που πέρασαν [ΣΕΠ 2014-ΣΕΠ2016]ο Δήμαρχος με την στενή παρέα του ενήργησαν επιδερμικά και περιστασιακά για τα ζητήματα του Δήμου χωρίς να βάλουν επί τάπητος τα πpoβλήματα και τα προγράμματα που αφορούν κάθε ενότητα του Δήμου , ή να θέσουν προτεραιότητες αναλόγως της σοβαρότητας εκάστου , να συγκροτήσουν εξειδικευμένες ομάδες εργασίας από στελέχη της παράταξης και του Δήμου, για ορισμένα ζητήματα θέτοντας χρονοδιαγράμματα ενεργειών ώστε να ξεκολλήσουν αυτά από το τέλμα της στασιμότητας και της πλήρους αδράνειας και να αποφευχθούν καταστροφικές συνέπειες .

Ο Δήμαρχος είχε την δυνατότητα να το πραγματοποιήσει με το στελεχιακό δυναμικό που διέθετε κάνοντας την διαφορά και αποδεικνύοντας με ποιοτικό και προσεκτικό χειρισμό ότι πραγματικά επάξια κέρδισε τις εκλογές του Μαΐου 2014 για το καλό του τόπου. 

Όφειλε να διορθώσει τα λάθη του προκατόχου του και να αποκαταστήσει τις παραλείψεις του .


Επικεντρώνοντας στα κρίσιμα ζητήματα των Αγίων Θεοδώρων που είναι ο πρώην Δήμος που συνενώθηκε με το Λουτράκι και δήλωνε ότι γνώριζε πως αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα , ήταν επιβεβλημένο ως Δήμαρχος να δείξει ενδιαφέρον και επιμέλεια για την υλοποίηση του προγράμματος που κατάρτισε, την άρση των προβλημάτων αιχμής και την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους Δημότες ,επισημαίνονται τα ακόλουθα :

α. Ο Δήμαρχος ουσιαστικά δεν έγινε Δήμαρχος και των Αγίων Θεοδώρων , αλλά ο ρόλος του περιορίσθηκε σε θέματα εθιμοτυπίας .

β. Δεν έλαβε ούτε κάν στοιχειωδώς υπόψη στοιχεία που γνώριζε αλλά και σύννομες κατά τις διατάξεις του Ν.3852/2010 προτάσεις μελέτης εκλεγμένου στελέχους του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας [ανήκε τότε στην παράταξή του]που απέβλεπαν στην ποιοτική , ουσιαστική και αποτελεσματική λειτουργία του συμβουλίου ,του πρώην Δήμου, τις λειτουργικές του ανάγκες , το νοικοκύρεμα για την σωστή διαχείριση των μέσων και υλικών κλπ.γ Για τα σοβαρά ζητήματα που ήταν ζωτικής σημασίας για την πόλη η αντιμετώπιση ήταν η ακόλουθη :

Μονάδα Βιολογικής Επεξεργασίας Λυμάτων
Στο μείζονος σημασίας θέμα της λειτουργίας της Μονάδας Βιολογικής Επεξεργασίας των Λυμάτων ,της πόλης παρά τις υποσχέσεις για την κατά προτεραιότητα αντιμετώπισή του επέδειξε ουσιαστικά παντελή αδιαφορία. Ο χώρος της Μονάδας του Βιολογικού έχει μετατραπεί σε χώρο εναπόθεσης - μεταφόρτωσης ορισμένων κατηγοριών απορριμμάτων , με συνεπαγόμενους ανάλογους κινδύνους , η Μονάδα απαξιώνεται , ενώ τα αστικά λύματα εξακολουθούν να επιβαρύνουν πολλαπλώς την ρύπανση διότι η πόλη φιλοξενεί την θερινή περίοδο περί τις 25-30000 κατοίκους , ομοίως και την περίοδο των εορτών , ζεί και κινείται σε συνθήκες του προηγούμενου αιώνα .

Είναι γεγονός ότι η επίλυση της εκκρεμότητας να τεθεί σε λειτουργία η Μονάδα χρονίζει . Η ουσιαστική όμως διαχείριση του ζητήματος από μια Δημοτική Αρχή που διαθέτει σοβαρή τεχνική υποστήριξη , απαιτεί :

[1] Πολιτική Βούληση , άρα δίδει εντολή για εκδήλωση ενεργειών , ελέγχει και προβαίνει σε δραστικές ενέργειες .

[2] Αξιοποίηση του στελεχιακού δυναμικού της παράταξης που διοικεί το Δήμο αναλόγως προσόντων, γνώσεων, ικανοτήτων , εμπειριών κλπ

[3] Ανάθεση υπευθυνότητας χειρισμών σ τα τεχνικά στελέχη του Δήμου με σαφή εντολή , να χειρισθούν το θέμα αυτό , να ενημερώσουν και να προτείνουν τόσο προς τη Δημοτική Αρχή όσο και το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας των Αγίων Θεοδώρων τι συμβαίνει , τι πρέπει να γίνει, να κάνουν προτάσεις ενεργειών με ένα χρονοδιάγραμμα κλπ ώστε να είναι ευχερής ο έλεγχος της προόδου αυτών για να μη συνεχισθεί η πολύχρονη αρρωστημένη κατάσταση.

Η μέχρι σήμερα εφαρμοσθείσα πρακτική, διατύπωσης διαφόρων απόψεων και εκτιμήσεων ,αποτελούν ανεύθυνη επιχειρηματολογία επίρριψης ευθυνών κατά το δοκούν χωρίς τεκμηρίωση ,συσκοτίζει , διαιωνίζει και δεν βοηθά στην εξεύρεση λύσης . Σε κάθε περίπτωση δεν αποτελεί ουσιαστική προσπάθεια για επίλυση του σοβαρότατου αυτού προβλήματος .

Ο Δήμαρχος φρόντισε να απαξιώσει στελέχη που θα μπορούσαν να συνδράμουν στην προώθηση της επίλυσης πολλών ζητημάτων όπως και του ζητήματος αυτού και δεν έπραξε τίποτα ουσιαστικό.

Επισημαίνεται ότι όφειλε να αξιοποιήσει τουλάχιστον το στελεχιακό δυναμικό του Δήμου αναθέτοντας την ευθύνη ώστε με μεθοδικότητα να κινηθούν οι διαδικασίες επίλυσης πριν να είναι αργά. Επισημαίνεται ότι η καταγραφή της υπάρχουσας κατάστασης υπό τύπο Τεχνικής ‘Εκθεσης και η διατύπωση προτάσεων για επίλυση των τεχνικών θεμάτων μπορεί να είναι ανεξάρτητη από τυχόν Δικαστικές εκκρεμότητες . Ίσως η ενέργεια αυτή θα συνεισέφερε και στη Δικαιοσύνη .
Η διαιώνιση της εκκρεμότητας αυτής αποτελεί ντροπή.

Λιμενικό Έργο Αγίων ΘεοδώρωνΔυστυχώς επί δεκατέσσερα [14] σχεδόν χρόνια τελεί υπό σύνταξη η σχετική τεχνική μελέτη για την κατασκευή του έργου αυτού που μπορεί να δώσει μια ανάσα οικονομικής πνοής στην πόλη. Επίσημα η υπόψη τεχνική μελέτη ανατέθηκε στις 30/08/2002 . Η καθυστέρηση ολοκλήρωσης της μελέτης είναι τρομακτική.


Στα δύο χρόνια που πέρασαν και παρά τις πολλαπλές επισημάνσεις και υπομνήσεις που έγιναν για το έργο αυτό ,ο βαθύς λήθαργος συνεχίσθηκε . Δεν υπήρξε καμία απολύτως ευαισθητοποίηση ή υπεύθυνη ενημέρωση για το τι συμβαίνει με την πολύχρονη και τελείως αφύσικη καθυστέρηση κατά το σκέλος της μελέτης .

Η τοπική κοινωνία ανέμενε από τον πολλά υποσχόμενο Δήμαρχο να φροντίσει όχι μόνο για την ταχύτατη προώθηση του έργου αυτού αλλά και εφόσον διαπίστωνε ενδείξεις οικονομικής σπατάλης ή σκόπιμων καθυστερήσεων να προέβαινε στις προβλεπόμενες ενέργειες καταλογισμού των ευθυνών από τις αρμόδιες Αρχές αλλά προπαντός να ενημέρωνε τους Δημότες .

Έτσι και στο θέμα αυτό που η προώθησή του αποτελούσε προεκλογική δέσμευσή του και σαν έργο το έχει απόλυτη ανάγκη η πόλη , κυριάρχησε ουσιαστικά η αδιαφορία και η έλλειψη ενεργητικής δράσης των αρμοδίων για την προώθηση της επίλυσής του. Η συσκότιση συνεχίζεται. Η μακρόχρονη καθυστέρηση στην σύνταξη της τεχνικής μελέτης αποτελεί αρνητικό ρεκόρ και προβληματίζει για το πώς λειτουργεί η τοπική αυτοδιοίκηση . Το βασικό ερώτημα είναι εάν οι αυτοδιοικητικοί παράγοντες έχουν μονίμως το ακαταλόγιστο ,το ανεξέλεγκτο και το ανεύθυνο των όποιων πράξεών τους που επιβαρύνει τα Δημόσια οικονομικά αλλά και τους Δημότες που υποτίθεται πως υπηρετούν .

Γενικό ΠολεοδομικόΗ ολοκλήρωσή του που επίσης ειδικά για την πόλη των Αγίων Θεοδώρων έχει βαρύνουσα σημασία για την ανάπτυξή της ,ομοίως εκκρεμεί από χρόνια. Ο ζωτικός χώρος που θα μπορούσε να προσδώσει ανάπτυξη έχει σχεδόν μηδενισθεί . Όσο αργεί η οριστικοποίησή του η καταστροφή θα είναι ολέθρια .

Το δυτικό τμήμα του ζωτικού χώρου μεταβλήθηκε σε βιομηχανική περιοχή χωρίς αντισταθμιστικά οφέλη για την πόλη και τους κατοίκους της . Το μικρό τμήμα της ανατολικής πλευράς που παραμένει ελεύθερο για ωφέλιμη αξιοποίηση δεν είναι ικανό να προσδώσει ικανά οικονομικά οφέλη για την ανάπτυξή της και κινδυνεύει να εξανεμισθεί.

Οι καθυστερήσεις , οι προχειρότητες , η αδιαφορία και η έλλειψη υπευθυνότητας και αντίληψης της πραγματικότητας τόσο από το Δήμαρχο όσο και από τους συνεργάτες του που δυστυχώς συμπεριλαμβάνονται και ορισμένοι Αγιοθεοδωρίτες που η νοοτροπία τους δεν τους επιτρέπει να αντιληφθούν ότι οφείλουν να ενδιαφερθούν πραγματικά για τα συμφέροντα και την οικο
νομική ανάπτυξη της ιδιαίτερης πατρίδας τους , ανησυχούν την τοπική κοινωνία .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου