Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2016

Αντιδράσεις προκαλεί εγκύκλιος για τους σκύλους-οδηγούς


Ερωτήματα για τη σκοπιμότητά της προκαλεί εγκύκλιος της ΓΓ Δημόσιας Υγείας, αναφορικά με την πρόσβαση και παραμονή σκύλων – βοηθείας, σκύλων – οδηγών τυφλών και των εκπαιδευομένων κουταβιών σε καταστήματα κι επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος («που εμπίπτουν στην Υγειονομική διάταξη Υ1γ/Γ.Π./οικ. 96967/ΦΕΚ 2718, τ.β., 8-10-2012»).
Σύμφωνα με την εγκύκλιο, οι ιδιοκτήτες καταστημάτων και επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος δύνανται να αναρτούν σε........
εμφανές σημείο των εισόδων των επιχειρήσεων τους το προτεινόμενο από τη ΓΓ σήμα, προς ενημέρωση των ενδιαφερομένων.
Όπως όμως υποστηρίζει η Ελληνική Σχολή Σκύλων-Οδηγών Τυφλών “Λάρα”, με τη συγκεκριμένη εγκύκλιο αφενός εισάγεται επιλεκτική πρόσβαση κατά παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας, οδηγώντας σε πολιτικές αποκλεισμού των επιχειρηματιών που δεν θα φέρουν το συγκεκριμένο σήμα, αφετέρου υιοθετείται η χρήση ενός άνευ ουσίας και ακαλαίσθητου σήματος, που αναφέρεται σε παλαιό κανονιστικό πλαίσιο του 2012, αγνοώντας δηλαδή πλήρως τις νεότερες εξελίξεις του Νόμου. Απορεί δε κανείς, αν κατά την εγκύκλιο ο τυφλός χειριστής οφείλει να… “δει” το συγκεκριμένο σήμα, ώστε μετέπειτα να προχωρήσει στην είσοδο του καταστήματος.
«Αντί ατυχών πρωτοβουλιών που εισάγουν εμμέσως τον αποκλεισμό των ανθρώπων με αναπηρία, που αποτελεί μορφή ρατσιστικής συμπεριφοράς, θα ήταν ωφέλιμο το υπουργείο Υγείας να αποσύρει τη συγκεκριμένη εγκύκλιο και παράλληλα να υλοποιήσει δράσεις ενημέρωσης των επιχειρηματιών με δραστηριότητες που υπάγονται στην αρμοδιότητά του, ώστε να ελαχιστοποιηθούν (ιδανικά να μηδενιστούν) οι περιπτώσεις άρνησης εισόδου σε ομάδες σκύλων – οδηγών» τονίζει η Ιωάννα Μαρία Γκέρτσου, από τη Σχολή “Λάρα”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν μόνο 10 ανάπηροι με σκύλους-οδηγούς, καθώς η συγκεκριμένη υπηρεσία προς τα τυφλά άτομα δεν αναγνωρίζεται από το ελληνικό κράτος ως αναγκαία για την ποιότητα ζωής τους. Την ίδια ώρα, η εκπαίδευση ενός σκύλου-οδηγού απαιτεί έως και ενάμιση χρόνο, γίνεται μόνο στο εξωτερικό και είναι ιδιαίτερα δαπανηρή υπόθεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου