Σάββατο, 17 Σεπτεμβρίου 2016

Στο έλεος του τυφώνα "Malakas"


Δυστυχώς, ο τυφώνας "Malakas” αποδεικνύεται εξαιρετικά ισχυρός. Μήπως θα πρέπει να το ψάξει καλύτερα η δική μας Μετεωρολογική Υπηρεσία; Είναι απολύτως βέβαιον ότι σχετικός τυφώνας δεν έχει πλήξει την Ελλάδα; Είναι σίγουροι ότι η χώρα δεν έχει δεχθεί καταστροφικές συνέπειες από αυτή την οργή της φύσης;
Επιστημονικώς μέχρι στιγμής διαβεβαιώνεται ότι όχι. Ο "Μalakas” δεν έχει χτυπήσει αυτή τη γωνιά του κόσμου. Προς το παρόν η τροπική καταιγίδα χτυπά Φιλιππίνες και Ιαπωνία. Σημειώστε πάντως ότι αυτό δεν είναι το πρώτο χτύπημα του "Malakas”. Έκανε την ......
εμφάνισή του και το 2010! Απίστευτο timing, ε; Είναι να μην σε... γαργαλά η χρονική συγκυρία της εμφάνισής του; 
Πάντως παρά το γεγονός ότι η ΕΜΥ εκτιμά ότι δεν κινδυνεύουμε από τον "Malakas” εδώ στην Ελλάδα, δεν είμαι και τόσο σίγουρος. Γιατί για παράδειγμα από τυφώνα, όχι μετεωρολογικό, αλλά μάλιστα πολιτικό έχουμε χτυπηθεί σφόδρα τα τελευταία χρόνια. Και όχι μία φορά. Για θυμηθείτε. Πάνω που πήγαμε να συνέλθουμε από το χτύπημα του πολιτικού τυφώνα που πρωτοεμφανίστηκε εκεί περί το 2010 (λίγο πριν, λίγο μετά δεν έχει σημασία...), μας ήρθε κατακέφαλα άλλος τυφώνας το 2015. Ο οποίος συνεχίζει ακόμη να σαρώνει τα πάντα. 
Βεβαίως, επειδή το μέγεθος της καταιγίδας είναι μεγάλο και καλύπτει μεγάλη γεωγραφική περιοχή, το πιθανότερο είναι ότι δημιουργούνται κατά τόπους και φαινόμενα μικροκλίματος. Πολλοί μικροί τοπικοί τυφώνες δηλαδή, αναρίθμητοι μικροί τοπικοί "Malakas”, υποδιαιρέσεις του ευρύτερου φαινομένου. Αυτό φαίνεται πως είναι πάντως σύνηθες φαινόμενο. Συμβαίνει σε όλα τα είδη τυφώνων. Μήπως ας πούμε δεν είχε επικρατήσει τυφώνας στο μυαλό πολλών, που θόλωσε την κρίση τους το 2015; Όχι την πρώτη φορά, εκεί είναι κατανοητό ότι μπορεί πολλοί να ήλπιζαν ή να ξεγελάστηκαν. Για τον Σεπτέμβριο λέω, όταν όλα ήταν πλέον ξεκάθαρα. 
Το πιο εντυπωσιακό όμως είναι ότι ο τυφώνας που σάρωσε το θυμικό και τη λογική πολλών δημιούργησε παρενέργειες, δύο κατηγοριών. Σε πολλούς εμφανίστηκε μερική αμνησία. "Εγώ ψήφισα αυτόν; Πλάκα κάνεις;". Αυτή είναι η πρώτη κατηγορία, που έχει και μία ακόμη υποκατηγορία, αυτήν της άρνησης. Άρνησης να παραδεχτεί κανείς την επιλογή του. Δεν το αντέχει ψυχολογικά.  Δεν αντέχει να κοιτάξει τον καθρέφτη, ιδιαίτερα όσοι λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας έχουν υποστεί και μερικό ακρωτηριασμό, οι λεγόμενοι "κοψοχέρηδες".  Μη νομίζετε ωστόσο, ότι εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη χώρα αυτή η παρενέργεια... Το ίδιο έγινε και στην προηγούμενη επέλαση του τυφώνα, συμπτωματικά τότε που ξαναχτύπησε και ο "Μalakas”, περί το 2010. Και όχι μόνο.
Υπάρχει και μία δεύτερη κατηγορία που προκλήθηκε από το ακραίο φυσικό φαινόμενο. Εκείνοι που έγιναν... "βασιλικότεροι του βασιλέως", για να δικαιολογήσουν και ψυχικά αλλά και προς τρίτους, την επιλογή τους. Έγιναν φανατικοί, ζηλωτές. Δεν βλέπουν τίποτα, δεν αναγνωρίζουν κανένα κακό, δεν ενοχλούνται από οποιαδήποτε αστοχία ή επικίνδυνη ή καταστροφική κυβερνητική επιλογή. Μονίμως θυμωμένοι, σύγχρονοι επίδοξοι Ροβεσπιέροι κατά των προνομιούχων, ακολουθούν την κομματική παντιέρα του ταξικού πολέμου. 
Δεν πειράζει. Δημοκρατία έχουμε. Ο λογαριασμός έρχεται στο τέλος. Ο πολιτικός. Γιατί ο οικονομικός, έρχεται σε όλους καθημερινά... Ωστόσο. Το ανησυχητικό είναι ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις της μετεωρολογικής υπηρεσίας, δεν έχει ξεκαθαρίσει για πόσο ακόμη καιρό θα συνεχίσει την καταστροφική του δράση ο τυφώνας. Φαίνεται λοιπόν ότι από τη δράση και την ορμή του τυφώνα "Μalakas” υπάρχουν ακόμη αρκετά δεινά για τους κατοίκους των ιαπωνικών ακτών. Άντε να δούμε, πότε θα τους  κάνει ξαστεριά.
ΥΓ: Για όσους δεν έχουν ενημερωθεί, ο τυφώνας "Malakas”, όπως τον έχουν ονομάσει οι διεθνείς μετεωρολόγοι, πλήττει με σφοδρότητα αυτές τις μέρες Φιλιππίνες και Ιαπωνία. Και προς αποφυγή παρερμηνειών και παρεξηγήσεων, η αγαπημένη μας ελληνική λέξη, στα Φιλιππινέζικα σημαίνει "δυνατός". 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου