Κυριακή, 9 Οκτωβρίου 2016

Πέθανε ο Στυλιανός Παττακός


 Ο μακροβιότερος από τους πρωταίτιους του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου, Στυλιανός Παττακός, πέθανε στο σπίτι του στην Αθήνα.
Πλήρης ημερών, σε ηλικία 104 ετών (γεννημένος στις 8 Νοεμβρίου 1912) , ο καθαιρεθείς Ταξιαρχος Τεθωρακισμένων, Αξιωματικός του Στράτου ο οποίος κατά το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967, εδωσε την εντολή στα ερπυστριοφόρα, Στυλιανός Παττακός πέθανε στο σπιτι του, στα.....
Ανω Πατήσια, το απογευμα του Σαββατου (08/10).
Ειχε προηγηθεί διάρρηξη στο σπίτι του στην Αθήνα (07/10) με τους δράστες να εχουν μεταξυ αλλων αποσπάσει κοσμήματα και το «Παράσημο της Ανδρείας», που του ειχε απονεμηθεί.
Με καταγωγή από την Αγια Παρασκευή Ρεθύμνου, ο Στυλιανός Παττακός, μετά την πτώση της δικτατορίας κρίθηκε ένοχος στάσης και εσχάτης προδοσίας για τη συμμετοχή του στο πραξικόπημα και καταδικάστηκε σε θάνατο, ποινή που αργότερα μετατράπηκε σε ισόβια κάθειρξη. Αποφυλακίστηκε το Σεπτέμβριο του 1990 επί κυβέρνησης Μητσοτάκη για λόγους υγείας («ανηκεστος βλαβη»)
Με πληροφορίες απο την οικογένεια του, η κηδεία του πρόκειται να τελεστεί στις αρχές της εβδομάδας. Σύμφωνα με διαθήκη την οποια ειχε συντάξει ο ίδιος φέρεται να επιθυμούσε να κηδευτεί στο κοιμητήριο στο οποίο εχει ταφει η σύζυγός του. Δεν αποκλείεται ωστόσο η κηδεια του να γίνει στην ιδιαίτερη πατρίδα του, στο Ρέθυμνο.

Ο Στυλιανος Παττακος, κατά την επταετή στρατιωτική δικτατορία που επιβλήθηκε διετέλεσε υπουργός Εσωτερικών (1967-71) και Α΄ αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης (1971-73).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου