Τετάρτη, 19 Οκτωβρίου 2016

Κάτι σοβαρό αλλάζει στην υπόθεση ελληνικού χρέους από τον ESM


Τα τελευταία 24ωρα οι διεργασίες για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, παρ' ότι δεν αναδεικνύουν άμεση "λύση", δρομολογούν μία εξαιρετικά σημαντική αλλαγή στον ESM για τη διατύπωση λύσης που δεν... ξεσηκώνει αντιδράσεις Σόιμπλε.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr στον ESM – ακόμα και πριν από τις πρόσφατες συναντήσεις στην Ουάσιγκτον – έχει αρχίσει να ωριμάζει η άποψη ότι το αποκαλούμενο ως βραχυπρόθεσμο κομμάτι των μέτρων που......
αποφασίσθηκαν τον περασμένο Μάιο για το ελληνικό χρέος, μπορούν να "υιοθετηθούν” από το Ταμείο ως μέρος προσαρμογών της δικής του πολιτικής δανεισμού. 
Πιο συγκεκριμένα το πακέτο των μέτρων που αφορούν αφ' ενός στην εξομάλυνση της καμπύλης του ελληνικού χρέους με ταυτόχρονη μικρή επιμήκυνσή του και αφ' ετέρου στην κάλυψη του επιτοκιακού κινδύνου μπορούν να υιοθετηθούν ως μέρος της πολιτικής ελέγχου του κινδύνου του χαρτοφυλακίου του και όχι ως "παροχή” προς το ελληνικό δημόσιο. 
Τι σημαίνει αυτό; Το ESM έχει δανείσει την Ελλάδα μέχρι σήμερα με ποσά που έχουν προστεθεί στα προηγούμενα δάνεια δημιουργώντας λόγω όγκου σε συγκεκριμένες χρονιές "κινδύνους” δυσκολίας αποπληρωμής από το ελληνικό δημόσιο. Τους "κινδύνους” αυτούς ο ESM μπορεί να τους αποφύγει με τα τρία μέτρα του "πακέτου άμεσης εφαρμογής” με αναδιάρθρωση του χαρτοφυλακίου του.
Αυτή είναι μία ενέργεια η οποία εφ' όσον συμφωνηθεί στο Συμβούλιό του να περάσει ως πράξη αυτοπροστασίας (διαχείρισης κινδύνου) του ESM, ανοίγει το παράθυρο για την αναδιάρθρωση του χρέους χωρίς να χρειασθεί το Βερολίνο να "υποστεί” κριτική στο εσωτερικό του μέτωπο για παραχώρηση προς τηνΕλλάδα, αφού έτσι κι αλλιώς θα αφορά διαδικασίες risk management του ESM. Και ταυτόχρονα θα εφαρμόζεται η απόφαση του Eurogroup του Μαΐου.Η τακτική αυτή έχει γίνει σιωπηρά αποδεκτή από το ESM, φαίνεται δε να έχει και την διακριτική ανοχή της γερμανικής κυβέρνησης, καθώς στην αντίληψη αυτή κατά πληροφορίες, πέραν του ΟΔΔΗΧ, έχει συνεργασθεί και η Bundesbank...Βέβαια αυτό είναι απλώς ένα βήμα προς την κατεύθυνση της αναδιάρθρωσης του χρέους που έχει ως απαρέγκλιτη προϋπόθεση την ομαλή ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης.
Επιπλέον το βήμα αυτό δεν λύνει τον γόρδιο δεσμό της προϋπόθεσης επιστροφής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, που μέχρι στιγμής και με τα δεδομένα των συναντήσεων στην Ουάσιγκτον, παραμένει άλυτο πρόβλημα...
 animalplanet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου