Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

(vid) Τσίπρας: “Στα γερμανικά υπάρχει μια λέξη, αμετάφραστη στα ελληνικά, για τη στάση του Μητσοτάκη στο Βερολίνο. Ντροπή

«Η γερμανική γλώσσα έχει μια λέξη που είναι αμετάφραστη στα ελληνικά – φρεντσνταπ – και σημαίνει ντροπή για κάτι που κάνει κάποιος άλλος. Εγω θέλω να χρησιμοποιήσω αυτή τη λέξη γι αυτό που αισθάνομαι ότι έκανε ο Μητσοτάκης πηγαίνοντας στην Γερμανία πριν το Eurogroup. Είναι μια στάση αντιπατριωτική».
Σκληρή επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη στάση του κατά τη διλαρκεια της αξιολόγησης, από τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στη δευτερολογία του…
«Για το ασφαλιστικό, θέλω να πως το εξής: όλο το προηγούμενο διάστημα έβγαιναν και έλεγαν στα ΜΜΕ ότι ο Τσίπρας είναι .......
ψεύτης και ο Κατρούγκαλος και η Αχτσιόγλου. Γιατί τους ισοπεδώααμε όλους. Εμείς δεν είπαμε ότι δεν επιβάρυναν οι εισφορές ορισμένα εισοδήματα. Μπορεί να είναι λάθος; Μπορεί. Δεν λειτουργήσαμε εν λευκώ. Είμασταν αναγκασμένοι να φέρουμε μια λύση που δεν θα επιβάρυνε τους συνταξιούχους. Αυτά τα κατανείμαμε με βάση το εισόδημα.Και είπαμε ότι το 80% ελαφρύνεται και το 20% επιβαρύνεται. Βρήκε ο αρμόδιος υπουργός και είπε κατι και τον κανιβάλισαν. Και βγαίνει χθες η έρευνα της ΕΣΕΕ και λέει ότι το 77% των ελευθερων επαγγελματιών ελαφρύνεται από τις εισφορές. Είμαστε χαρούμενοι που επιβαρύνεται το 14%; Όχι. Δεν μπορεί σε αυτό τον τόπο στο όνομα της σκοπιμότητας να κάνουμε το άσπρο – μαύρο. Η μεγάλη πλειοψηφία πληρώνει μικρότερες εισφορές».

«Είμαστε ανοικτοί να κουβεντιάσουμε. Για τα μέτρα και τα αντίμετρα να το κουβεντιάσουμε. Αντί να συζητάμε σαχλαμάρες και κουτσομπολιά για τα πρωινάδικα για το που είναι ο Τσακαλώτος με ποιό τρόπο σε αυτό το πλαίσιο συμφωνίας να έχουμε δικαιότερη κατανομή των βαρών».
«Εδώ δεν είμαστε μόνοι μας. Εχουμε απέναντί μας πιστωτές που ήταν πολύ σκληροί με την χώρα. Είμαστε αποφασισμένοι να σηκωσουμε το βάρος της ευθύνης μόνοι μας δίνοντας μια μάχη για να κρατήσουμε την κοινωνία όρθια. Κρίνεται όμως και η αντιπολίτευση. Στην α’ αξιολόγηση ο κ. Μητσοτάκης επειδή τον πίεσαν εκδοτικά συμφέροντα αντι να πάρει θέση σφύριζε αδιάφορα και μετά βγήκε και ζήτησε εκλογές. Λογικό είναι να κάνουμε λάθη. Αλλά να μαθαίνουμε από τα λάθη μας. Οχι μόνο δεν προτείνει τι να κάνουμε αλλά πηγαίνει στο Βερολίνο και ρίχνει τα βάρη στην ελληνική πλευρά και λέει ότι καθυστερεί αντι να βάλει πλάτη και το ίδιο κάνουν και ευρωβουλευτές της ΝΔ. Και έβλαψαν όχι την κυβέρνησ, αλλά την ιδια την χώρα τους », είπε ο πρωθυπουργός.
«Η γερμανική γλώσσα έχει μια λέξη που είναι αμετάφραστη στα ελληνικά και σημαίνει ντροπή για κάτι που κάνει κάποιος άλλος. Εγω θέλω να χρησιμοποιήσω αυτή τη λέξη γι αυτό που αισθάνομαι ότι έκανε ο Μητσοτάκης πηγαίνοντας στην Γερμανία πριν το Eurogroup. Είναι μια στάση αντιπατριωτική».
Ο πρωθυπουργός έκλεισε λέγοντας: «Αυτά τα δυο χρόνια έχουν γίνει πολλά και σημαντικά. Κάποιοι δεν μπορούν να καταλάβουν ότι υπάρχει η δυνατότητα της πολιτικής διαπραγμάτευσης. Η χώρα από το 2015 και μετά δεν είναι μόνη και δεν είναι πια ικέτης. Αυτό το διάστημα επισκέφθηκαν την χώρα σπουδαίοι ηγέτες. Ομπάμα, Πούτιν, Πάπας Φραγκίσκος, Ολάντ, ηγέτες του Νότου. Διαμορφώθηκαν νέες συμμαχίες και συσχετισμοί. Η Ελλάδα σταμάτησε να είναι χώρα της καρπαζιάς και της ικεσίας. Ακολουθεί με σοβαρότητα μια εξωτερική πολιτική. Δεν κατάλαβαν τίποτα. Ουτε όταν ο Ομπαμα εήρθε εδώ να κάνει την τελευταία του παρουσία ως πρόεδρος. Τωρα έπαθαν στραπάτσο. Θα ζητήσω σε όλους να συνειδητοποιήσετε ότι η χώρα θα βγει από την κρίση γιατί είμαστε αποφασισμένοι».
Ρεπορτάζ: Αυγερινός Χατζηχρυσός
Πηγή: newsit.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου