Παρασκευή, 3 Μαρτίου 2017

Κοινό μέτωπο Πατούλη – ΝΔ κατά της κυβέρνησης για τον Καλλικράτη

Την ίδια στιγμή που ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, κατηγορούσε τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, ότι υποκινείται από τη ΝΔ, προκειμένου να ανατρέψει το κυβερνητικό σχεδίο για τις αλλαγές στον Καλλικράτη, ο Γ.Πατούλης πραγματοποιούσε συνάντηση με τον Τομεάρχη Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας Μ. Βορίδη, στην οποία υπήρξε απόλυτη σύμπτωση απόψεων, αφού από κοινού κατηγόρησαν την κυβέρνηση για.....
επιχείρηση «κομματικής» άλωσης της Αυτοδιοίκησης.
Μάλιστα ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, απατώντας στον Π. Σκουρλέτη με νεότερη δήλωση του, υποστήριξε ότι ο υπουργός Εσωτερικών, φορά τη «φανέλα του κόμματος», σε αντίθεση με την ΚΕΔΕ που φορά τη «φανέλα της Εθνικής Ελλάδος».
Πατούλης: Δεν θα επιστρέψουμε να γίνει κομματικό λάφυρο η Αυτοδιοίκηση
Μετά την συνάντηση με τον Μ. Βορίδη, ο κ. Πατούλης δήλωσε: «Με τον κ. Βορίδη είχαμε μία ιδιαίτερα χρήσιμη και εποικοδομητική συζήτηση για όλα τα θέματα που ταλανίζουν την Αυτοδιοίκηση. Είμαστε σε ανοικτή επικοινωνία και η συνεργασία μας θα συνεχιστεί. Στο πλαίσιο αυτό τον προσκάλεσα να παραστεί και σε μία από τις επόμενες συνεδριάσεις του ΔΣ της ΚΕΔΕ.
Συζητήσαμε κυρίως για τις προωθούμενες αλλαγές του Καλλικράτη αλλά και την εμμονή της κυβέρνησης αφενός να μας αγνοεί συστηματικά και αφετέρου να μην μας παρουσιάζει τις προτάσεις της σχετικά με τη διοικητική μεταρρύθμιση, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις μας.
Επαναλαμβάνω ότι εμείς είμαστε υπέρ του διαλόγου και το έχουμε αποδείξει εμπράκτως , αλλά διάλογος δεν γίνεται μόνο από έναν. Τα προβλήματα είναι σοβαρά και απαιτούν υπευθυνότητα και σοβαρότητα από όλους μας.
Η Μεταρρύθμιση που θέλουμε πρέπει να έχει ως στόχο τη δημιουργία ενός ισχυρού Επιτελικού Κράτους, με ενισχυμένο το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ανάπτυξη και την Κοινωνική Συνοχή. Κι όχι τη διάλυση του θεσμού της Αυτοδιοίκησης, του μοναδικού ίσως θεσμού του Κράτους που έμεινε όρθιος στα χρόνια της κρίσης στηρίζοντας την καθημερινότητα χιλιάδων συνανθρώπων μας.
Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να τη μετατρέψει σε κομματικό λάφυρο. Η Κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει ότι όλοι όσοι υπηρετούμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση λογοδοτούμε μόνο απέναντι στους πολίτες και σε κανέναν άλλον. Είμαστε οι άμεσοι εκφραστές των τοπικών κοινωνιών και όχι μαριονέτες που εξυπηρετούν κομματικά συμφέροντα».
Βορίδης: Απόπειρα κομματικής άλωσης της Αυτοδιοίκησης 
Από την πλευρά του ο τομεάρχης Εσωτερικών της ΝΔ Μ.Βορίδης ανέφερε:
«Μετά τη Δικαιοσύνη και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, η Κυβέρνηση οργανώνει και τρίτη απόπειρα κομματικής άλωσης αυτή τη φορά στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Απλή αναλογική, αφαίρεση αρμοδιοτήτων από τους Δημάρχους, άτυπα λαϊκά συμβούλια και κομισάριοι Γραμματείς στους Δήμους, συνθέτουν το σκηνικό διάλυσης και χειραγώγησης της Αυτοδιοίκησης, με άμεσο αντίκτυπο στους πολίτες.
Είναι προφανές ότι η Νέα Δημοκρατία θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα προκειμένου να μην υιοθετηθούν τέτοιου είδους ρυθμίσεις».
Επίθεση Πατούλη σε Σκουρλέτη
Εξάλλου με αφορμή τις αναφορές του Π. Σκουρλέτη, σχετικά με τη στάση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος στη διαδικασία του διαλόγου για την αλλαγή του Καλλικράτη και τη Μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, ο Γ. Πατούλης δήλωσε:
«Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος συμμετέχει στον εθνικό διάλογο για την αλλαγή του Καλλικράτη, παρουσιάζοντας επίσημες θέσεις και προτάσεις, οι οποίες στηρίζονται στις αποφάσεις δύο Συνεδρίων της, του Βόλου και της Θεσσαλονίκης. Στο διάλογο αυτό εκφράζουμε τις θέσεις της συντριπτικής πλειοψηφίας των Δήμων της Ελλάδος, άρα δεν θα έπρεπε να αμφισβητεί ο κ. Υπουργός αν φοράμε τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδος.
Η Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού είναι η Εθνική Ελλάδος. Γιατί είμαστε ο μόνος θεσμός του οποίου οι αιρετοί εκπρόσωποι διαθέτουν τόσο ισχυρή πολιτική και λαϊκή νομιμοποίηση, αφού εκλέγονται με ποσοστά άνω του 50%. Δεν στηρίζουν την πολιτική τους διαδρομή και πορεία σε «αταίριαστες συμμαχίες»
Σε αντίθεση με την Κ.Ε.Δ.Ε., η Κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών δεν έχει μέχρι σήμερα παρουσιάσει τις δικές της, επίσημες θέσεις στο διάλογο για την αλλαγή του Καλλικράτη. Όσα γνωρίζουμε, τα γνωρίζουμε είτε μέσω ανεπίσημων διαρροών στον Τύπο, είτε μέσω κειμένων επιτροπών που δεν δεσμεύουν πολιτικά την Κυβέρνηση.
Εύλογα λοιπόν αναρωτιόμαστε. Ποιοι είναι αυτοί που φορούν τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδος; Και ποιοι είναι αυτοί που επιλέγουν να φορούν τη φανέλα του κόμματος που ανήκουν; Θα θέλαμε να πιστεύουμε ότι και ο Υπουργός Εσωτερικών φορά τη Φανέλα Εθνικής Ελλάδος και είναι Υπουργός όλων των Ελλήνων και όλης της Αυτοδιοίκησης.
Σε κάθε περίπτωση, η Κ.Ε.Δ.Ε. θα συμμετάσχει στο διάλογο για την αλλαγή του Καλλικράτη και τη μεταρρύθμιση του Κράτους, αρκεί ο διάλογος αυτός να μην είναι προσχηματικός.
Καλούμε τον κ. Υπουργό να προσέλθει στο διάλογο αυτό με θέσεις και προτάσεις και με ειλικρινή διάθεση για συνεργασία και συνεννόηση».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου