Πέμπτη, 27 Απριλίου 2017

Να μειωθεί o στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για δέκα χρόνια, προτείνει ο Ντάισελμπλουμ - Σύντομα η συμφωνία


Η β’ αξιολόγηση έχει καθυστερήσει ιδιαίτερα, τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατά τη διάρκεια ειδικής συνεδρίασης για το ελληνικό ζήτημα ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα είναι πολύ σύντομα σε θέση ν΄ανακοινώσει τη συμφωνία,προσδιορίζοντας τη .......
περί τα τέλη Μαΐου.
Ταυτόχρονα ανέφερε ότι πρέπει να αναθεωρηθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα,τονίζοντας ότι πρέπει να μειωθεί το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για δέκα χρόνια.

Η δεύτερη αξιολόγηση έπαιρνε πολύ χρόνο και γι’ αυτό όπως είπε ο ίδιος ανέλαβε τη πρωτοβουλία να συμφωνηθούν οι βασικές παράμετροι του προγράμματος. Η Ελλάδα δεσμεύτηκε για μέτρα 1% του ΑΕΠ στο ασφαλιστικό που θα εφαρμοστούν το 2019 και 1% στο φορολογικό που θα εφαρμοστούν το 2020 εκτός αν δεν πιάνονται οι στόχοι. Παράλληλα, θα νομοθετήσει το πακέτο των αντίμετρων.
Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ υποστήριξε ότι ο ESM πρέπει να γίνει ένα Ευρωπαϊκό Ταμείο και να είναι αυτός που θα σχεδιάζει, διαπραγματεύεται και παρακολουθεί μελλοντικά προγράμματα.
Στην αρχική του τοποθέτηση ζήτησε συγνώμη που δεν ήταν στην προηγούμενη συνεδρίαση (γεγονός που προκάλεσε τεράστιες αντιδράσεις), λέγοντας ότι υπήρχαν πολιτικά ζητήματα στην Ολλανδία. Παράλληλα επανέλαβε ότι η δήλωση για τα «ποτά και τις γυναίκες» δεν είχε στόχο να προσβάλει κανένα στον ευρωπαϊκό Νότο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου