Τετάρτη, 31 Μαΐου 2017

Ν. Μαυραγάνης: «Μόνη λύση η εφαρμογή ρήτρας ανάπτυξης για την Ελλάδα, που θα γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ ΔΝΤ και ΥΠΟΙΚ Γερμανίας»

Σε δήλωσή του στο ΤheCaller ο υφυπουργός Υποδομών Νικόλαος Μαυραγάνης αναφέρεται στο ελληνικό πρόβλημα και κάνει μια πρωτοποριακή πρόταση απεμπλοκής για να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ ΔΝΤ και του υπουργείου Οικονομικών Γερμανίας.
Ειδικότερα όπως επισημαίνει στο ΤheCaller ο κ. Μαυραγάνης
«Είναι γεγονός, πως μέσω της διεθνοποίησης του ......
ελληνικού οικονομικού προβλήματος  από την ελληνική κυβέρνηση πετύχαμε να έχει γίνει δεκτό από τη συντριπτική πλειονότητα της διεθνούς κοινότητας, ότι η Ελλάδα έχει κάνει όλα όσα μπορούσε να πράξει και ακόμη περισσότερα, ώστε να διορθώσει στοιχεία της ελληνικής οικονομίας.
Παρόλα αυτά  – λόγω των σημαντικά διαφορετικών προβλέψεων για τις μελλοντικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή από πλευράς ΔΝΤ ότι η Ελλάδα δεν μπορεί για μακρά περίοδο να πετυχαίνει υψηλή ανάπτυξη, ενώ από πλευράς  Υπ Οικον. της Γερμανίας ότι η ελληνική οικονομία θα μπορεί να φθάνει για πολλά έτη σε υψηλή ανάπτυξη – βρισκόμαστε σε ένα δύσκολο σημείο των διαπραγματεύσεων, χωρίς ουδεμία υπαιτιότητα βεβαίως του ελληνικού Λαού, που έχει κάνει «αιματηρές» θυσίες και αναμένει την ανταμοιβή των κόπων του.
Ο μόνος τρόπος – κατά την άποψή μου- για να γεφυρωθεί το χάσμα αυτό, είναι η επί τέλους εφαρμογή της Ρήτρας, που εφαρμόσθηκε το 1953 με τη συμφωνία του Λονδίνου για τα χρέη της Γερμανίας, δηλαδή της Ρήτρας Ανάπτυξης .
Με άλλα λόγια η αποπληρωμή των χρεών της Ελλάδας μπορεί να προβλεφθεί, ότι θα γίνεται με πιο ήπιο τρόπο, εφόσον η οικονομία της δεν επιτυγχάνει υψηλή ετήσια ανάπτυξη (πρόβλεψη ΔΝΤ) και με αυξημένο ρυθμό για τα έτη, που επιτυγχάνει  υψηλή ανάπτυξη (πρόβλεψη Υπ. Οικον. Γερμανίας).

Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να διαβαθμισθούν 4-5 διαφορετικές εκδοχές ρυθμών ανάπτυξης και η αποπληρωμή να γίνεται αναλόγως αυτών . Έτσι αφενός η Ελλάδα θα προσαρμόζει αναλογικά της ανάπτυξής της τις καταβολές προς τους δανειστές, αφήνοντας πάντα χώρο για την κοινωνική της πολιτική, ενώ ταυτόχρονα οι δύο διαφωνούσες πλευρές (ΔΝΤ και Υπ. Οικον. Γερμανίας) θα γεφυρώσουν άμεσα τις διαφορές τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου