Πέμπτη, 4 Μαΐου 2017

Αρειος Πάγος - Αποζημιώσεις χωρίς πλαφόν για τα τροχαία


«Απελευθερώνονται» και μένουν χωρίς όρια οι αποζημιώσεις για ψυχική οδύνη που πρέπει να καταβάλλει το Επικουρικό Κεφάλαιο σε θύματα τροχαίων (και σε συγγενείς τους) αφού ο Αρειος Πάγος έκρινε αντισυνταγματικό τον «κόφτη» που επέβαλε ο ν. 4092/12 περιορίζοντας τη χρηματική ικανοποίηση για κάθε τραγωδία στο μηδαμινό ποσό των 6.000 ευρώ ανά άτομο.
Η Ολομέλεια ΑΠ, αποκρούοντας τις περικοπές που ......
επιφύλαξε η οικονομική κρίση ακόμα και στον ανθρώπινο πόνο και την ψυχική οδύνη που αισθάνεται το θύμα ενός τροχαίου ή οι στενοί συγγενείς του, έκρινε ανίσχυρες ως αντίθετες στο Σύνταγμα και σε διεθνείς συμβάσεις τις διατάξεις που θέσπισαν «πλαφόν» μόλις 6.000 ευρώ με αναδρομική εφαρμογή του σε εκκρεμείς δίκες, αλλά και περιορισμό σε μόλις 6% του επιτοκίου υπερημερίας (καθυστέρησης των οφειλομένων). Στο όνομα της δημοσιονομικής κρίσης και για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ΕΚ, ο ν. 4092/12 «ψαλίδισε» τις αποζημιώσεις που πρέπει να καταβάλλει όταν προκαλούνται τροχαία θανατηφόρα ή τραυματισμοί ή υλικές ζημιές, από όχημα ανασφάλιστο ή αγνώστων στοιχείων ή από ασφαλισμένο όχημα του οποίου όμως η ασφαλιστική εταιρεία πτώχευσε ή ανακλήθηκε η άδειά της, κ.λπ.
Αποφάσεις
Με τρεις αποφάσεις της Ολομέλειας (3-5/17) υπό την πρόεδρο Β. Θάνου, και του Δ' τμήματος υπό την αντιπρόεδρο Ειρ. Κιουρκτσόγλου-Πετρουλάκη (69/17), καταργούνται τα χρηματικά «πλαφόν» και οι περιορισμοί των επιτοκίων και ανοίγει ο δρόμος για να αποφασίζουν ξανά με κυριαρχικό τρόπο τα δικαστήρια ποιο είναι το εύλογο ποσό στο οποίο πρέπει κάθε φορά να υπολογιστεί η χρηματική ικανοποίηση (αφού δεν έχει βρεθεί άλλος τρόπος αποτίμησης και υποκατάστασης της ηθικής βλάβης) για την ανείπωτη θλίψη, τον πόνο που προκαλεί η αιφνίδια απώλεια ενός συγγενούς, για την ταλαιπωρία από έναν σοβαρό τραυματισμό κ.λπ.
Ο ΑΠ ανέτρεψε ή υιοθέτησε εφετειακές αποφάσεις και απέκρουσε το πλαφόν σε πολύνεκρα τροχαία όπου ξεκληρίστηκαν οικογένειες από ασυνείδητους οδηγούς (σε μια περίπτωση σκοτώθηκε αγοράκι 3 ετών, σε άλλη έμεινε ορφανό 4χρονο όταν ΙΧ χτύπησε με μεγάλη ταχύτητα τον πατέρα του ενώ έκανε αμέριμνος ποδήλατο, κ.λπ.), με αυτοκίνητα ανασφάλιστα ή των οποίων οι ασφαλιστικές εταιρείες (Ασπίς κ.λπ.) είχαν κλείσει.

Στις υποθέσεις αυτές, εφετεία έκριναν αρχικά ότι οι συγγενείς δικαιούνται για ψυχική οδύνη συνολικά από 200.000 έως 240.000 ευρώ ανά υπόθεση, ποσά που επικυρώνει τώρα ο ΑΠ, ανάβοντας «πράσινο φως» για να επιδικαστούν σημαντικές αποζημιώσεις και σε πολλές παρόμοιες εκκρεμείς δίκες σε όλη τη χώρα, μετά την «πιλοτική» λύση στα συνταγματικά ζητήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου