Δευτέρα, 1 Μαΐου 2017

ΠτΔ: Η Τουρκία να συνειδητοποιήσει ότι στα σύνορα της Ελλάδας που είναι και σύνορα της Ευρώπης, δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες


Κάστρο Χίου, 30 Απριλίου 2017
Με ιδιαίτερη ικανοποίηση παρευρίσκομαι στην έναρξη της εκδήλωσης «Europe in my Region» – «Η Ευρώπη στην περιοχή μου», την οποία οργανώνει εδώ, στην Χίο, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Και συγχαίρω, ειλικρινώς, την Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κα Χριστιάννα Καλογήρου γι’ αυτή την πρωτοβουλία, η οποία προσλαμβάνει, ιδίως σήμερα, έναν.......
ιδιαίτερο και πολυσήμαντο συμβολισμό.
I. «Η Ευρώπη στην περιοχή μου» είναι μια πολλαπλώς σημαντική πανευρωπαϊκή εκστρατεία επικοινωνίας, η οποία έχει ως βασικό στόχο την συνειδητοποίηση της αξίας της συνεργασίας εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδίως δε την εξοικείωση των Ευρωπαίων Πολιτών στο να πληροφορούνται σε βάθος για τα έργα που συγχρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση σε κάθε εθνική περιοχή. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η συγκεκριμένη εκδήλωση προβάλλει τα συγχρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση έργα αποκατάστασης και ανάδειξης των χερσαίων τειχών του Κάστρου της Χίου, τα οποία είχαν ξεκινήσει να εκτελούνται, με συγκεκριμένες παρεμβάσεις από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε προηγούμενες προγραμματικές περιόδους.
II. Πρωτοβουλίες όπως «Η Ευρώπη στην περιοχή μου», αποκτούν στην σημερινή εποχή βαθιάς κρίσης -όχι μόνο για την Χώρα μας αλλά και για την ίδια την Ευρωπαϊκή μας Οικογένεια- καθοριστική σημασία, στο μέτρο που τονώνουν την κοινή Ευρωπαϊκή μας Συνείδηση και, επέκεινα, συμβάλλουν προς την κατεύθυνση της προώθησης της ουσιαστικής Ευρωπαϊκής Ενοποίησης. Όταν μάλιστα οι πρωτοβουλίες αυτές αφορούν θέματα Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, όπως συμβαίνει στην προκείμενη περίπτωση -αφού ο Ελληνικός Πολιτισμός είναι βασικός πυλώνας του όλου Ευρωπαϊκού Πολιτισμού- η σημασία τους γίνεται ακόμη μεγαλύτερη. Και τούτο διότι ο κοινός Ευρωπαϊκός μας Πολιτισμός, ως πολύτιμο «θησαυροφυλάκιο» της ευρωπαϊκής πολιτισμικής μας κληρονομιάς αλλά και ως ασφαλής οδηγός του ευρωπαϊκού μας μέλλοντος, μπορεί να σμιλέψει ανεξίτηλα τα ουσιώδη χαρακτηριστικά της κοινής Ευρωπαϊκής μας Συνείδησης.
Υπ’ αυτό το πνεύμα και μέσα σε αυτή την ατμόσφαιρα πολιτισμού, από εδώ, το Βόρειο Αιγαίο, την ακριτική γωνιά της Ελλάδας και της Ευρώπης, στέλνουμε στην γείτονα Τουρκία το εξής μήνυμα: Η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμούν και επιδιώκουν εμπράκτως τη φιλία και την καλή γειτονία με την Τουρκία. Το Ελληνικό και Ευρωπαϊκό Αιγαίο μπορούν και πρέπει ν’ αποδειχθούν για την Τουρκία η θάλασσα που δεν την χωρίζει αλλά, όλως αντιθέτως, την ενώνει με την Ευρώπη και τη Δύση. Υπό την αυτονόητη βεβαίως προϋπόθεση ότι η Τουρκία σέβεται το Διεθνές Δίκαιο στο σύνολό του, επομένως σέβεται, στο σύνολό της, και την Συνθήκη της Λωζάνης. Η οποία καθορίζει επακριβώς τα σύνορα της Ελλάδας και, άρα, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δίχως ν’ αφήνει περιθώρια για οιασδήποτε μορφής γκρίζες ζώνες ή για άλλες ανιστόρητες αμφισβητήσεις.

Διαδώστε το!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου