Τρίτη, 6 Ιουνίου 2017

Με εντολή Καμμένου το προσωπικό της ΜΟΜΑ για επέκταση οδικού δικτύου στη Ρόδο


   Η σύναψη προγραμματικής σύμβασης για την παραχώρηση από τον Δήμο Ρόδου στο Υπουργείο Εθνικής Αμυνας (ΑΣΔΕΝ) μηχανημάτων έργων οδοποιίας προκειμένου να εκτελούνται έργα στο νησί στο πλαίσιο επαναλειτουργίας της ΜΟΜΑ, αποτέλεσε αντικείμενο συνεργασίας του δημάρχου Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκου με τον υπουργό Αμυνας κ. Πάνο Καμμένο, στην πρόσφατη επίσκεψή του στο νησί.
Ο υπουργός Αμυνας σε δηλώσεις του στη «δημοκρατική» είχε αποκαλύψει, ότι σε συνεργασία με τον Δήμο Ρόδου, προχωρεί στην αξιοποίηση μηχανημάτων ασφαλτόστρωσης ιδιοκτησίας του τελευταίου, που........
παραμένουν σε ακινησία, προκειμένου να γίνουν έργα ασφαλτοστρώσεων αρχικά στη Ρόδο και εν συνεχεία στα υπόλοιπα νησιά, μέσω των Μικτών Ομάδων Μηχανημάτων Ανασυγκροτήσεως (ΜΟΜΑ), που ανασυγκρότησε το Υπουργείο και τώρα μετονομάστηκε σε «ΔΙΔΕΡΓΩΝ».

Οι ΜΟΜΑ είναι κατασκευαστικές μονάδες διοικητικά και αναλαμβάνουν την εκτέλεση έργων. Το προσωπικό τους αποτελείται από αξιωματικούς και οπλίτες του Μηχανικού, τεχνικά καταρτισμένους.
Όπως εξήγησε ο κ. Καμμένος, θα δοθούν κατά χρήση τα μηχανήματα ασφαλτοστρώσεων που διαθέτει ο Δήμος Ρόδου στη ΜΟΜΑ και ταυτόχρονα θα γίνει η προμήθεια ακόμη ενός, προϋπολογισμού δαπάνης 200.000 ευρώ.

Προγραμματίζεται αρχικώς η ασφαλτόστρωση δύο κεντρικών οδών στο νησί της Ρόδου.
Το έργο των ασφαλτοστρώσεων θα συνεχιστεί στο νησί και θα επεκταθεί και στα υπόλοιπα νησιά της Δωδεκανήσου.

Στο προσχέδιο της προγραμματικής σύμβασης συμβαλλόμενοι είναι συγκεκριμένα το Eλληνικό Δημόσιο, όπως εκπροσωπείται στην προκειμένη περίπτωση από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ο Δήμος Ρόδου.

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας επιβεβαιώνει την αναγκαιότητα ενίσχυσης των υποδομών έργων οδοποιίας στις νησιωτικές περιοχές του Αιγαίου αρμοδιότητας της ΑΣΔΕΝ προς θωράκιση του έργου των ενόπλων δυνάμεων. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ο Δήμος Ρόδου, επιβεβαιώνουν επίσης την αναγκαιότητα ενίσχυσης των υποδομών έργων οδοποιίας, σε επαρχιακές και δημοτικές οδούς της αρμοδιότητας τους, για την βελτίωση και ασφάλεια της οδικής κυκλοφορίας.
Με την Σύμβαση εξασφαλίζεται η χρηματοδότηση λειτουργίας και η αξιοποίηση ειδικών μηχανημάτων οδοποιίας του Δήμου Ρόδου, τα οποία αδυνατεί να λειτουργήσει ο Δήμος Ρόδου λόγω έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού, επί σκοπώ επιτεύξεως ταυτοχρόνως των παραπάνω σκοπών, κατά προτεραιότητα σε έργα οδοποιίας του Δήμου Ρόδου.

Ο Δήμος Ρόδου παραχωρεί συγκεκριμένα τα εξής μηχανήματα:
1) Μηχάνημα Έργων Ασφαλτοκόπτης, ερπυστριοφόρο, εργοστασίου κατασκευής WIRTGEN τύπου V150, έτος κατασκευής 2011.
2) Μηχάνημα Έργων ΦΙΝΙΣΕΡ – ΔΙΑΣΤ. ΑΦΑΝΤ/ΤΟΣ, ερπυστριοφόρο, εργοστασίου κατασκευής VOGELE τύπου 07,90/SUPER 800, έτος κατασκευής 2011.
3) Μηχάνημα Έργων Ασφαλτόστρωσης, τροχοφόρο, εργοστασίου κατασκευής IMPIANTI CUTHERM τύπου SPE50MP, έτος κατασκευής 2011.
4) Μηχάνημα Έργων Οδοστρώματος, κυκλικού κυλίνδρου, τροχοφόρο.
Όρος στη σύμβαση είναι τα μηχανήματα να εδρεύουν στη Ρόδο και κατά προτεραιότητα να χρησιμοποιούνται για κοινούς σκοπούς και ειδικότερα δημοτικής οδοποιίας, εφόσον εντάσσονται σε μελέτες του τεχνικού προγράμματος του Δήμου Ρόδου.

Κατά δεύτερον λόγο και εφόσον δεν τίθεται σε εφαρμογή η περαιτέρω προτεραιότητα, δηλαδή δεν υπάρχουν έργα εντασσόμενα σε μελέτες τεχνικού προγράμματος του Δήμου Ρόδου, τα μηχανήματα κατά δεύτερη προτεραιότητα θα χρησιμοποιούνται για έργα οδοποιίας οδών αρμοδιότητας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στη νήσο Ρόδο ή εφόσον δεν υπάρχουν μελέτες και ανάγκες στο Νομό Δωδεκανήσου, εφόσον εντάσσονται σε μελέτες του τεχνικού προγράμματος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου οπότε αυτή θα βαρύνεται για τη προμήθεια των αναγκαίων υλικών για την εκτέλεση των έργων αυτών.Ο προϋπολογισμός του παραπάνω έργου μετά προμήθειας των καυσίμων, συντήρησης, επισκευής ανταλλακτικών, χειριστών θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από πόρους του Υπουργείου Εθνικής.
Οι πόροι αυτοί μπορούν να προέλθουν είτε από χρηματοδότηση από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, είτε από άλλους πόρους προγράμματος δημοσίων επενδύσεων προγραμμάτων συγχρηματοδοτούμενων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ή από εθνικούς πόρους, τον τακτικό προϋπολογισμό, αλλά εθνικά ή περιφερειακά προγράμματα, με ευθύνη σε κάθε περίπτωση της ως ανωτέρω χρηματοδότησης από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

 Πηγή: www.dimokratiki.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου