Σάββατο, 17 Ιουνίου 2017

Σόιμπλε: Πολλά συνηγορούν ότι η Ελλάδα θα βγει στις αγορές

«Βρισκόμαστε και στην Ελλάδα στον δρόμο της οικονομική ανάκαμψης και αυτό συντέλεσε στο να κλείσουμε την αξιολόγηση του δεύτερου προγράμματος με επιτυχία», ανέφερε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε στο Λουξεμβούργο, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Ecofin.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε τη διαπραγμάτευση δύσκολη, που διήρκησε πολύ, προσθέτοντας πως «τελικά έχει θετική επίδραση στην Ελλάδα, διότι βρίσκεται σε καλύτερο δρόμο και αν τον .....
συνεχίσει, τότε θα είμαστε όλοι ικανοποιημένοι».
Ο στόχος του προγράμματος, είπε, είναι στα μέσα της επόμενης χρονιάς να μπορέσει η Ελλάδα να βγει στις αγορές, επισημαίνοντας ότι «εάν επιτύχει, πράγμα για το οποίο συνηγορούν πολλά ότι μπορεί να συμβεί, τότε είμαστε σε καλό δρόμο».
Παραδέχθηκε ότι «ζητάμε από τους πολίτες στην Ελλάδα πολλά», προσθέτοντας ότι «το ερώτημα είναι πώς θα βρει η Ελλάδα το δρόμο της, πώς θα προχωρήσει στις αναγκαίες αλλαγές, ώστε να καταστεί ανταγωνιστική, για να μπορέσει να σταθεί στα δικά της πόδια» και σημείωσε πως αυτό «είναι μια απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, είναι ένα θέμα εθνικής κυριαρχίας, όπως επίσης είναι θέμα του ελληνικού Κοινοβουλίου και του ελληνικής κυβέρνησης».
Αναφερόμενος στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα ανέφερε ότι το γεγονός ότι η χρηματοδότηση από το Ταμείο θα γίνει αργότερα «είναι μεν μια απόκλιση από την προηγούμενη συμφωνία, αλλά δεν έχει αποφασιστική σημασία». Όπως είπε, «η χρηματοδότηση του προγράμματος εκ μέρους του ΔΝΤ δεν είναι αποφασιστικής σημασίας, ενώ βασικής σημασίας είναι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων για να γίνει η οικονομία πιο ανταγωνιστική, να βελτιωθούν τα δημοσιονομικά της Ελλάδας».

Εξέφρασε, επίσης, την άποψη ότι η επιτροπή του γερμανικού Κοινοβουλίου θα υπερψηφίσει τη χθεσινή συμφωνία γιατί δεν πρόκειται για ουσιαστική διαφοροποίηση από τα συμπεφωνημένα του περασμένου Μαΐου σε ό,τι αφορά στην συμμετοχή του ΔΝΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου