Τετάρτη, 28 Ιουνίου 2017

Τα ΑΤΜ περνούν στην... ψηφιακή εποχή

Πενήντα χρόνια αφότου η Barclays εγκατέστησε το πρώτο ATM του κόσμου σε ένα προάστιο του βόρειου Λονδίνο, η βρετανική τράπεζα και αρκετοί από τους Αμερικανούς ανταγωνιστές της βιάζονται να ψηφιοποιήσουν το… παλιομοδίτικο μηχάνημα.
Το πρώτο ΑΤΜ αποκαλύφθηκε στο Enfield, στις 27 Ιουνίου του 1967. Σήμερα, προβλέψεις για το τέλος των μετρητών αναγκάζουν τη βιομηχανία να ξανασκεφτεί την πρότασή της, προκειμένου να ανταποκριθεί στις.......
μεταβαλλόμενες ανάγκες των καταναλωτών, με τις πλαστικές κάρτες να αντικαθίστανται όλο και περισσότερο από τις κινητές πληρωμές.
«Η βιομηχανία μας θα καινοτομήσει περισσότερο μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, απ’ ότι το έχει κάνει τα τελευταία 50 χρόνια», σχολιάζει ο Andy Mattes, διευθύνων σύμβουλος στην Diebold Nixdorf που κατασκευάζει το ένα τρίτο των ΑΤΜ του κόσμου, τα οποία ξεπερνούν τα τρία εκατομμύρια. «Η ταχύτητα είναι συναρπαστική».
Με την αυξημένη χρήση των smartphones και με τις εταιρίες της Σίλικον Βάλι να έχουν εμπλακεί στη βιομηχανία πληρωμών, τράπεζες και κατασκευαστές ΑΤΜ έχουν θέσει την αλληλεπίδραση με τις κινητές συσκευές στο κέντρο των καινούριων μηχανημάτων τους. Ελπίζουν ότι, αντί να υπάγονται στις κινητές συσκευές, τα ΑΤΜ θα μπορέσουν να τις απορροφήσουν.
Αρκετές τράπεζες στις Ηνωμένες Πολιτείες -περιλαμβανομένων των Wells Fargo και Bank of America- και στην Ευρώπη, παρουσιάζουν μηχανήματα με τεχνολογία επικοινωνίας κοντινού πεδίου (near field communication - NFC), έναν τύπο ηλεκτρονικής επικοινωνίας που χρησιμοποιείται στις ανέπαφες πληρωμές. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στους πελάτες να δημιουργήσουν μια συναλλαγή στο τηλέφωνό τους πριν φτάσουν στο ΑΤΜ, με το μηχάνημα να τους δίνει τα μετρητά όταν το τηλέφωνό τους έρχεται σε επαφή μαζί του. Εκτιμάται πως 2,2 δισ. έξυπνα τηλέφωνα θα φέρουν την τεχνολογία NFC μέχρι το 2020.
Για τον Mike Lee, διευθύνοντα σύμβουλο στην ATM Industry Association, η ελκυστικότητα των ΑΤΜ «χωρίς κάρτα» είναι η επιπρόσθετη ασφάλεια και η ικανότητα να επιταχύνονται οι συναλλαγές. «Οι συναλλαγές χωρίς κάρτα παίρνουν μόλις 10 δευτερόλεπτα μέχρι οι πελάτες να πάρουν τα μετρητά τους, σε σύγκριση με περίπου 30 δευτερόλεπτα που θέλουν οι παραδοσιακές αναλήψεις με κάρτα», εξηγεί. «Η ταχύτητα είναι πολύ σημαντικό κομμάτι της εμπειρίας του καταναλωτή».
Πάνω από το 40% των 13.000 ΑΤΜ της Wells Fargo έχουν τεχνολογία NFC, ενώ η τράπεζα δίνει τη δυνατότητα στους πελάτες να χρησιμοποιούν όλα της τα ΑΤΜ για συναλλαγές χωρίς κάρτα, με ένα σύστημα κινητού κωδικού. Η BofA έχει ενσωματώσει την τεχνολογία χωρίς κάρτα σε 5.000 από τα ΑΤΜ της σε ολόκληρες τις Ηνωμένες Πολιτείες, περιλαμβανομένης της πλειοψηφίας των μηχανών που βρίσκονται στο Σαν Φρανσίσκο και στη Σίλικον Βάλι.
Στη Βρετανία, η Barclays δοκιμάζει από τον Οκτώβριο τα ΑΤΜ χωρίς κάρτα σε 160 από τα καταστήματά της και θα προσθέσει φέτος νέα μηχανήματα στο 40% των 1.300 καταστημάτων της στη χώρα.
Η Diebold Nixdorf έχει δημιουργήσει το λεγόμενο «ακέφαλο» ΑΤΜ, το οποίο δεν έχει οθόνη, χειριστήριο αφής ή card reader. Οι συναλλαγές διενεργούνται στις κινητές συσκευές και το ΑΤΜ απλά δίνει τα χρήματα. Αυτό έχει χρησιμοποιηθεί δοκιμαστικά από την Citigroup, αλλά δεν έχει «κυκλοφορήσει» ακόμη.
Η Diebold έχει παράγει και ένα μηχάνημα-μινιατούρα που έχει περίπου 1,5 φορά το πλάτος ενός χαρτονομίσματος αμερικανικού δολαρίου και έχει σχεδιαστεί για να λάβει πρωταρχική θέση σε καταστήματα λιανικής. Ο κ. Mattes υποστηρίζει πως αρκετές αμερικανικές τράπεζες σκέφτονται να το εισάγουν, αλλά το σχέδιο δεν έχει λάβει ακόμη ρυθμιστική έγκριση.
Η τελειοποίηση των ΑΤΜ είναι ένας τρόπος να αντισταθμιστεί η υποχώρηση των τραπεζικών καταστημάτων στις ανεπτυγμένες αγορές. Υπάρχουν 1,1 εκατ. τραπεζικά καταστήματα σε όλο τον πλανήτη, έναντι 3,5 εκατ. ΑΤΜ. Ο κ. Lee προβλέπει πως αυτή η αναλογία θα είναι τέσσερα ΑΤΜ για κάθε κατάστημα μέχρι το 2020. «Το ΑΤΜ γίνεται όλο και σημαντικότερο τραπεζικό κανάλι, καθώς τα καταστήματα δεν είναι πλέον αποδοτικά σε σχέση με το κόστος τους», αναφέρει.
Μέχρι και 200 διαφορετικές λειτουργίες μπορούν να εκτελεστούν από τα ΑΤΜ, μεταξύ των οποίων πληρωμές λογαριασμών, φιλανθρωπικές δωρεές και καταβολή φόρων, καθώς και αγορά λαχείων, έκδοση εισιτηρίων για αθλητικές διοργανώσεις, ει Η τελευταία γενιά ΑΤΜ της NCR, ενός άλλου κατασκευαστή, εστιάζει πολύ στην ενσωμάτωση βίντεο και κινητής τεχνολογίας, περιλαμβανομένων και πομπών Bluetooth για να ειδοποιούνται οι πελάτες της τράπεζας όταν βρίσκονται κοντά σε κάποια μηχάνημα ανάληψης μετρητών. Αρκετές βρετανικές τράπεζες σχεδιάζουν να εισάγουν αυτά τα νέα σχέδια και η NCR προβλέπει πως τα μηχανήματα θα βρίσκονται σύντομα στους κεντρικούς δρόμους του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ωστόσο, οι τραπεζίτες δεν θεωρούν πως τα νέα ΑΤΜ θα αντικαταστήσουν πλήρως τα τραπεζικά καταστήματα.
«Θα έχουμε λιγότερα καταστήματα, αλλά τα καταστήματα θα υπάρχουν για πολύ καιρό ακόμη», υποστηρίζει ο Carl Hynes, επικεφαλής προσαρμογής καταστημάτων και self-service στην Barclays. «Δεν βλέπω τα ΑΤΜ να αντικαθιστούν απόλυτα τα καταστήματα. Θα λειτουργήσουν συμπληρωματικά. Υπάρχουν ακόμη πολλά πράγματα για τα οποία οι πελάτες επιθυμούν την ανθρώπινη σύνδεση».

Πηγή: Financial Times, Euro2day.grΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου