Πέμπτη, 15 Ιουνίου 2017

«Έκρηξη» διαρροών για υποχωρήσεις και αδιέξοδο – Power game για Eurogroup και Σύνοδο

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ένα πρωτοφανές power game μεταξύ της Αθήνας και κυρίως του Βερολίνου, ένα εικοσιτετράωρο πριν το κρίσιμο Eurogroup για την εκταμίευση της δόσης αλλά και το ζήτημα του ελληνικού χρέους.
Αν και από την πλευρά της Κομισιόν εκφράζεται σιγουριά για λύση, με τον Πιερ Μοσκοβισί να εμφανίζεται σίγους με δηλώσεις του για την επίτευξη μίας «δίκαιης συμφωνίας», μετά τη χθεσινή προβοκατόρικη αναφορά του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τις σχέσεις Τσίπρα – Τσακαλώτου, τον «αποκλεισμό» του......
σεναρίου για Σύνοδο Κορυφής εάν δεν καταστεί εφικτή η συμφωνία στο Eurogroup, και την νέα προσπάθεια παραπομπής των αποφάσεων για το χρέος στις καλένδες, Έλληνας αξιωματούχος που βρίσκεται κοντά στη διαπραγμάτευση, κληθείς από το ΑΠΕ-ΜΠΕ να σχολιάσει τις εξελίξεις, σημείωνε:
«Είμαστε πολύ μακριά από την εξεύρεση λύσης στο αυριανό Eurogroup, με δεδομένο ότι η Γερμανία δεν έχει κάνει κανένα βήμα προόδου. Αν δεν υπάρξει κάποια θετική κίνηση τις επόμενες ώρες ή κατά τη διάρκεια του Eurogroup από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, τότε φαίνεται ότι την ‘καυτή πατάτα’ θα αναγκαστεί να την πάρει στα χέρια της η κ. Μέρκελ».
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει ήδη συνεννοηθεί με τον Ντ. Τουσκ ότι σε περίπτωση αποτυχίας του Eurogroup, την επομένη το πρωί θα κατατεθεί γραπτό αίτημα για τη σύγκληση του Euro Summit (Σύνοδος των 19 χωρών της Ευρωζώνης), στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής.
Η κατακόρυφη κλιμάκωση του πολέμου διαρροών ενόψει του Eurogroup βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, την ώρα που ο πρωθυπουργός σήμερα με εκτενές άρθρο του που δημοσιεύεται στη γαλλική Le Monde και τη γερμανική Die Welt, απηύθυνε πανευρωπαϊκά έκκληση για έναν έντιμο συμβιβασμό και τήρηση των συμφωνηθέντων, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία που θα ανοίγει έναν καθαρό διάδρομο για την ελληνική οικονομία, για την ανάπτυξη και την τόνωση της εργασίας.
Ο ίδιος εξάλλου χθες φωτογράφισε… ευκρινώς τα όρια της αποδεκτής λύσης. «Δεν είμαστε μακριά αλλά δεν μηδενίσαμε και την απόσταση» σημείωσε χαρακτηριστικά, με όλες τις πλευρές να επιχειρούν να ανοίξουν σταδιακά τα χαρτιά τους για να προσέλθουν με καλύτερη διαπραγματευτική θέση στην αυριανή συνεδρίαση στο Λουξεμβούργο.
Στόχος της κυβέρνησης, όπως διεμήνυσε στο χθεσινό υπουργικό ο Αλέξης Τσίπρας είναι «η καλύτερη δυνατή συμφωνία» στο αυριανό Eurogroup, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη «να μην πάρουμε ό,τι μας δώσουν» και να θέσει το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής.
Ο Αλέξης Τσίπρας πήρε χθες την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου για τους χειρισμούς του ιδίου και του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Ο στόχος είναι να μην τελειώσει η μάχη με μία λύση που δεν θα απέχει από εκείνη την οποία απέρριψε στο προηγούμενο Eurogroup. Ήτοι, με την εκταμίευση μίας δόσης στο όριο των δανειακών της υποχρεώσεων και, κυρίως, με μία απόφαση για το χρέος που θα ανανεώνει απλώς το ραντεβού με τους θεσμούς για την πραγματική διευθέτηση είτε μετά τις γερμανικές εκλογές είτε σε 14 μήνες, όταν θα λήγει το πρόγραμμα.
Αργά το βράδυ η κυβέρνηση, δια του εκπροσώπου της Δημήτρη Τζανακόπουλου, απάντησε (μέσω του Ρ/Σ 247) στο «καρφί» του Β. Σόιμπλε ότι ο πρωθυπουργός δεν εμπιστεύεται τον υπουργό Οικονομικών του: «Το πρόβλημα εμπιστοσύνης δεν είναι προφανώς μεταξύ του κ. Τσακαλώτου και του πρωθυπουργού, αλλά μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης συνολικά και του κ. Σόιμπλε, ο οποίος έχει αποδείξει στο παρελθόν ότι δεν είναι πάντοτε εποικοδομητικός».
Εξάλλου, ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργείου Οικονομικών παρουσίασε το εξής τρίπτυχο πάνω στο οποίο βασίζει η Αθήνα μία δίκαιη και αποδοτική συμφωνία, αντάξια της υλοποίησης των συμφωνηθέντων από την κυβέρνηση αλλά και των θυσιών του ελληνικού λαού.
* Πρώτον, τα αναγκαία μέτρα για το χρέος -ήτοι, περίοδος χάριτος για τα επιτόκια, επέκταση των ωριμάνσεων ομολόγων και επιστροφή κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατεί η ΕΚΤ.
* Δεύτερον, οι ρυθμοί ανάπτυξης.
* Τρίτον, τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Με αυτό το τρίπτυχο ως «πυξίδα», η κυβέρνηση, όπως είπε, διεκδικεί:
1. Τα χαμηλότερα δυνατά πλεονάσματα, ώστε να έχουμε λύση κοινωνικά βιώσιμη.
2. Δεσμεύσεις για συγκεκριμένες αναπτυξιακές δράσεις, ώστε να πετύχουμε υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης.
3. Τη μεγαλύτερη δυνατή επέκταση καθώς και την ομαλοποίηση της καμπύλης των αποπληρωμών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου