Κυριακή, 2 Ιουλίου 2017

Ο Μητσοτάκης προ νέου φιάσκου στη Βουλή – Γιατί θα φάει τα μούτρα του

Όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέρασε το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου την επομένη της συμφωνίας στο Eurogroup, μία ώρα μετά εξερχόμενος επέλεξε να μην κάνει καμία δήλωση.
Αυτό δεν προξένησε καμία εντύπωση, δεδομένου ότι όλοι περίμεναν δηλώσεις και διαρροές από την Πειραιώς, κάτι το οποίο δεν συνέβη ωστόσο ποτέ.
Αντίθετα, το μόνο που έβγαινε από τη ΝΔ και μάλιστα με ιδιαίτερο στόμφο, είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα κληθεί να απαντήσει και να δώσει λεπτομέρειες για τη συμφωνία ενώπιον του.....
ελληνικού λαού στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.
Δύο εβδομάδες μετά, σε αντίθεση με αυτό που θα περίμενε κανείς, η συζήτηση για την οικονομία, την ανάπτυξη και τις προοπτικές που ανοίγονται πλέον για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας έχει φύγει πλήρως από την ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας και απασχολεί μονάχα το Μέγαρο Μαξίμου.
Αντ’ αυτού, η ΝΔ έχει επιχειρήσει εμφανώς να προτάξει μία σαφώς διαφορετική ατζέντα, απεργαζόμενη σενάρια αποστσαθεροποίησης ή έστω φθοράς της κυβέρνησης σε οποιοδήποτε άλλο πεδίο πλην της οικονομίας.
Στην καθημερινότητα, μέσα από την υποδαύλιση της απεργίας της ΠΟΕ-ΟΤΑ με τον δάκτυλο της ΔΑΚΕ, η οποία αισίως έληξε, στην ασφάλεια, μέσα από την καλλιέργεια «πολεμικού» κλίματος με τη συγκέντρωση της ΠΟΑΣΥ στα Εξάρχεια, η οποία απαγορεύθηκε από την ηγεσία της ΕΛΑΣ αποκαλύπτοντας εν συνεχεία το σχεδιασμό της ΝΔ και σε ΚΥΠατζίδικες και σκοτεινές υποθέσεις όπως αυτή του Noor1, για την οποία η ΝΔ βλέπει το δέντρο των συνομιλιών του Πάνου Καμμένου με τον ισοβίτη Γιαννουσάκη, αλλά για κάποιο μαγικό λόγο όχι το δάσος των 2 τόνων ηρωίνης και του πραγματικού ιδιοκτήτη του πλοίου.
Με λίγα λόγια, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης από την επομένη της συμφωνίας στο Eurogroup για δόση, χρέος και αναπτυξιακές δράσεις, επί δύο εβδομάδες δεν έχει κάνει ούτε μία αναφορά στο πεδίο της οικονομίας, το οποίο είχε ως αιχμή του δόρατος επί έναν χρόνο, αλλά αρκείται σε ό,τι μπορεί να προκύψει ή να δημιουργήσει ως αντιπολιτευτικό προπέτασμα καπνού.
Εμμέσως πλην σαφώς επιβεβαιώνει τον κυβερνητικό ισχυρισμό για νέο στρατηγικό αδιέξοδο των επιλογών του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά «ψιλά» γράμματα αυτά.
Και τώρα, που η συζήτηση για την οικονομία που προκάλεσε με αίτημά της για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή η ίδια η ΝΔ βρίσκεται προ των πυλών, και τη Δευτέρα Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους, η ΝΔ βρίσκεται αντιμέτωπη με το εξής οξύμωρο:
Να έχει προκαλέσει μόνη της συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία και τα αποτελέσματα του Eurogroup και να κατέρχεται στην κοινοβουλευτική μάχη με αιχμή του δόρατος τις κατηγορίες για τον Καμμένο και τον Τόσκα.
Ίσως βέβαια σε αυτήν την χοντροκομμένη επιλογή της ηγεσίας της ΝΔ να συντελούν παράγοντες την ξεπερνούν. Είτε λόγω των δικών της υπόγειων αγκυλώσεων και εξαρτήσεων, είτε γιατί είναι δύσκολο να συνεχίσεις να καταστροφολογείς την ώρα που τα επιτόκια δανεισμού της χώρας βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά κρίσης (από το 2009) και όλοι πλέον – και οι μεγαλύτεροι πολέμιοι της κυβέρνησης από τις τάξεις των δανειστών – μιλούν ανοιχτά για την επικείμενη έξοδο της χώρας στις αγορές.
Όπως και να έχει, η συζήτηση της Δευτέρας θα έχει ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον, τόσο για αυτά που θα ακουστούν από τα κυβερνητικά έδρανα, όσο και για τον τρόπο με τον οποίον οι ιθύνοντες της ΝΔ θα εξηγήσουν γιατί προσέρχονται σε μία συζήτηση για την οικονομία για να εγκαλέσουν τον Πάνο Καμμένο και τον Νίκο Τόσκα και ποιοι – ή ποια συμφέροντα – επωφελούνται από την αλλοπρόσαλη αυτή επιλογή των Μητσοτάκη, Γεωργιάδη και Θεοδωρικάκου…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου