Πέμπτη, 13 Ιουλίου 2017

Κρήτη: Η στοιχειωμένη λίμνη Κουρνά

Η μοναδική φυσική λίμνη με γλυκό νερό στην Κρήτη βρίσκεται στα ανατολικά του νομού Χανίων, (περίπου 4 χλμ μακριά από τη Γεωργιούπολη), κοντά στα όρια με το νομό Ρεθύμνου. Ο επισκέπτης μπορεί να κάνει πεζοπορία γύρω από τη λίμνη κατά μήκος της όχθης και να απολαύσει παραδοσιακά κρητικά πιάτα στις ταβέρνες που υπάρχουν εκεί. Επιπλέον, το καλοκαίρι μπορεί κανείς να κολυμπήσει στην παραλία της λίμνης που σχηματίζεται στα καθαρά νερά της ή να κάνει μια βόλτα με θαλάσσιο ποδήλατο με θέα το.........
καταπράσινο τοπίο των Λευκών Ορέων. Το γραφικό χωριό Κουρνάς, ανεπηρέαστο από τον τουρισμό, βρίσκεται επίσης 4 χλμ μετά τη λίμνη. Η λίμνη έχει βέβαια τη δική της νεράιδα που εμφανίζεται να χτενίζει τα μαλλιά της κάτω από το φως του φεγγαριού. Για τη νεράιδα του Κουρνά υπάρχουν δύο θρύλοι:
Ο πρώτος αναφέρεται σε μια ξανθιά κοπέλα που προσπαθούσε να σωθεί από τις ερωτικές διαθέσεις του πατέρα της , ο οποίος είχε μαγευτεί από την ομορφιά της. Η κόρη τότε τρομαγμένη ευχήθηκε να βυθιστεί η περιοχή λέγοντας : «Βούλα και Βουλολίμνα κι εγώ στοιχειό στη λίμνα»! Τα πνεύματα της λίμνης πραγματοποίησαν την επιθυμία της. Το έδαφος, λοιπόν, σείστηκε και βούλιαξε, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί η λίμνη όπου και βρήκε καταφύγιο η κοπέλα.
Ο δεύτερος υποστηρίζει ότι ο Θεός τιμώρησε τους κατοίκους της περιοχής που φέρονταν κολασμένα. Προκάλεσε, λοιπόν, πολλές βροχές που έπνιξαν το χωριό και τους χωρικούς δημιουργώντας μια λίμνη. Η μόνη που σώθηκε ήταν η κόρη του παπά, που εμφανίζεται ως οπτασία να κάθεται σε ένα βραχάκι στη λίμνη και να χτενίζει τα μαλλιά της.
Τέλος, υπάρχει η θεωρία ότι η λίμνη δεν έχει πυθμένα, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι υπάρχουν ηλεκτρομαγνητικά πεδία στην περιοχή, που προκαλούν στους ανθρώπους είτε αναστάτωση όταν μπαίνουν στη λίμνη είτε θετική διάθεση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου