Δευτέρα, 10 Ιουλίου 2017

Documento: Και “ύποπτες” εντάξεις ιδιωτών σε προγράμματα χρηματοδότησης και στον αναπτυξιακό νόμο, την περίοδο που ο Παπαντωνίου ήταν ΥπΟικ, στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης!

 Όπως αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα Documento, σύμφωνα με τους εισαγγελείς κλειδί είναι η σχέση του Παπαντωνίoυ με τον συνεργάτη του Γιώργο Κανδαλέπα και την εταιρεία του Remaco, η οποία διακίνησε μαύρο χρήμα και υπήρξε προνομιακός συνεργάτης των υπουργείων. Την ώρα λοιπόν που η Δικαιοσύνη καλείται να διερευνήσει τις ύποπτες διαδρομές χρήματος προς τον Γιάννο Παπαντωνίου την περίοδο που ήταν υπουργός Εθνικής Άμυνας, οι τραπεζικοί λογαριασμοί του στις λίστες......
Λαγκάρντ και Μπόργιανς μαρτυρούν ύποπτες συναλλαγές και για την περίοδο που ήταν υπουργός Οικονομικών.
Όταν το 2012 η λίστα Λαγκάρντ είδε το φως της δημοσιότητας, στα ονόματα που περιελάμβανε ήταν κι αυτό της συζύγου του Γιάννου Παπαντωνίου, Σταυρούλας Κουράκου. Το άνοιγμα των λογαριασμών έδειξε ότι το 2010 μεταφέρθηκε από τον λογαριασμό της Κουράκου στην τράπεζα HSBC, ποσό 1 474.000 ευρώ προς τα δύο παιδιά της, σε λογαριασμούς τους στην Ελλάδα. Μάλιστα για τη μεταφορά πληρώθηκε 5% παρακράτηση ειδικού φόρου που αφορούσε τη νομιμοποίηση επαναπατρισθέντων κεφαλαίων.
Όπως προέκυψε από την εισαγγελική έρευνα οι καταθέσεις είχαν γίνει τον Μάιο και τον Αύγουστο του 2000 από λογαριασμούς του Γεωργίου Κανδαλέπα, του πιο στενού συνεργάτη του Γιάννου Παπαντωνίου στο υπουργείο Οικονομικών. Οι ίδιοι ισχυρίζονται στη Δικαιοσύνη ότι τα χρήματα αυτά τα έδινε η Κουράκου στον σύμβουλο του υπουργού για να τα καταθέτει στην Ελβετία, ώστε να εξασφαλίσει μελλοντικά τα παιδιά της και ότι προέρχονταν από τον πρώην σύζυγο της, Θεόδωρο Ουσταμπασίδη, κάτι που ο ίδιος δεν επιβεβαίωσε ωστόσο.
Αυτά συμβαίνουν την ώρα που ο Γιάννος Παπαντωνίου είναι υπουργός Οικονομικών. Εκείνη την περίοδο, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της Documento, στην εισαγγελία φτάνει επίσης μια καταγγελία ότι ο Γ. Κανδαλέπας είναι ο ταμίας του Γ. Παπαντωνίου. Ο Κανδαλέπας είναι πρόεδρος της εταιρείας συμβούλων Remaco ΑΕ και όπως αναφέρει η καταγγελία μέσω αυτής γίνονταν τα deals για την ένταξη ιδιωτών σε προγράμματα και στον επενδυτικό νόμο κάνοντας διαμεσολάβηση με το αζημίωτο. Ο συνεργάτης του Παπαντωνίου διορίζεται από τον υπουργό αντιπρόεδρος και στο Ελληνικό Κέντρο Επενδύσεων. Ετσι η Remaco μεσολαβεί για να εντάσσονται μέσω του Ελληνικού Κέντρου Επενδύσεων επιχειρηματικά σχέδια για τα οποία εκταμιεύονται υπέρογκα ποσά από τα δημόσια ταμεία, λαμβάνοντας σύμφωνα με την εφημερίδα, μαύρα, μέρος της δημόσιας επιχορήγησης που δίνεται στον επιδοτούμενο.
Αυτή η συναλλαγή του ζεύγους Παπαντωνίου, με τη διαμεσολάβηση Κανδαλέπα, οδηγεί το 2013 στην κακουργηματική δίωξη του για ανακριβές πόθεν έσχες.
Κι ενώ ο Παπαντωνίου και η σύζυγος του είναι υπόδικοι αντιμετωπίζοντας ποινές έως και δεκαετούς κάθειρξης, ένα χρόνο αργότερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησης Σαμαρά, Χαράλαμπος Αθανασίου, με νόμο μετατρέπει το αδίκημα της ανακριβούς δήλωσης πόθεν έσχες από κακούργημα σε πλημμέλημα. Η δε εταιρεία Remaco, όχι μόνο δεν ελέγχεται αλλά από το 2013 που εντοπίζεται στην έρευνα φαίνεται ότι παίρνει εκατοντάδες συμβάσεις με το δημόσιο εμφανιζόμενη ως σύμβουλος υπουργείων, υπηρεσιών του δημοσίου και περιφερειών, ύψους εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ η καθεμία.
Όμως δεν είναι μόνο η λίστα Λαγκάρντ που «καρφώνει» το ζεύγος Παπαντωνίου. Ο λογαριασμός 0240-00561660 ο οποίος βρίσκεται στη λίστα Μπόργιανς ανήκει σύμφωνα με την Εισαγγελία της Βέρνης στον Γιάννο Παπαντωνίου και τη σύζυγο του Σταυρούλα Κουράκου. Σε αυτόν εντοπίζονται 2.700.000 ευρώ. Σύμφωνα με τα έγγραφα της Εισαγγελίας της Βέρνης η οικογένεια Παπαντωνίου έχει έναν ακόμη λογαριασμό στη UBS με αριθμό 0240-00816873, καλυμμένο κάτω από την offshore Barbizan αλλά και ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο.
Πηγή: left.grΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου