Πέμπτη, 20 Ιουλίου 2017

Απίστευτοι τραμπουκισμοί στη Βενιζέλου για την υπόθεση του Noor1 - Σε παράκρουση ο θλιβερός προστάτης της διαπλοκής (ΒΙΝΤΕΟ)

Η ατμόσφαιρα ήταν εκρηκτική στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.
Μέσα σε κλίμα έντασης συζητήθηκε το αίτημα του Σπύρου Λυκούδη να κληθεί προς ακρόαση ο υπουργός Εθνικής Άμυνας για τις συνομιλίες με τον ισοβίτη, Μάκη Γιαννουσάκη στην υπόθεση του «Noor 1».
Μάλιστα, υπήρξε διακοπή της συνεδρίασης προκειμένου να ηρεμήσουν τα πνεύματα ενώ τελικά αποφασίσθηκε το επίμαχο ζήτημα να ξανασυζητηθεί στη Βουλή μετά τις 25 Αυγούστου.
Αφορμή για τη σφοδρή αντιπαράθεση στάθηκε αναφορά του τέως υπουργού Δικαιοσύνης, Νίκου Παρασκευόπουλου ότι ο νόμος περί ναρκωτικών δίνει τη δυνατότητα στα αρμόδια όργανα να δίνουν εντολή σε τρίτους για τη διενέργεια πράξεων προκειμένου να διαλευκανθεί μια υπόθεση, ακόμη και........
σε ιδιώτη, πολύ περισσότερο αν πρόκειται για δημόσιο λειτουργό.
«Είναι δυνατόν να λέγονται αυτά από καθηγητή νομικής, ότι ενήργησε κατ εντολή της Δικαιοσύνης;», αντέδρασε ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος για να προκληθεί ο εξής διάλογος:
Ν. Παρασκευόπουλος: Δεν θα απαντήσω στον κ. Βενιζέλο με το ύφος που μου απευθύνθηκε και που τον χαρακτηρίζει.
Ε. Βενιζέλος: Ποιο ύφος; Είναι δυνατόν να εκφράζεται ο ισχυρισμός ότι ενήργησε ο κ. Καμμένος κατ εντολή της Δικαιοσύνης; Ότι είχε εντολή των ανακριτικών αρχών;
Γιάννης Γκιόλας (ΣΥΡΙΖΑ): μάλιστα μεγαλειότατε
Ε. Βενιζέλος: Έχετε καταλύσει το κράτος δικαίου και την δικαιοσύνη . Αυτό είναι το παρακράτος το δικό σας
Γ. Θεοφύλακτος (ΣΥΡΙΖΑ): Το δικό σας παρακράτος
Τ. Χριστοδουλοπούλου: Ηρεμία παρακαλώ
Ε. Βενιζέλος: Αυτά το προκαλείτε εσείς. Βάζετε τον εαυτό σας ασπίδα στην παρανομία. Αδυνατώ να αποδεχθώ ότι μπορεί να ευτελίζεται η κοινοβουλευτική διαδικασία τόσο πολύ.
Κατά την έναρξη της συζήτησης η πρόεδρος της επιτροπής υπενθύμισε ότι απέρριψε το αρχικό αίτημα του κ. Σπύρου Λυκούδη (Ποτάμι) για κλήση του κ. Καμμενου με την δικαιολογία ότι ήταν «αόριστη».
Ωστόσο, η κυρία Χριστοδουλοπούλου υποστήριξε ότι εξίσου αόριστη είναι και το δεύτερο αίτημα του κ. Λυκούδη. Επίσης, υπογράμμισε ότι την ερχόμενη Παρασκευή θα συζητηθεί στην Ολομέλεια το αίτημα της ΝΔ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την διερεύνηση της υπόθεσης.
«Δεν ξέρω αν είμαι εγώ περίεργη ή αν θεωρείτε ότι κωλυσιεργώ αλλά η φράση «να ενημερώσει για όλες τις πτυχές ή για οτιδήποτε ο ίδιος θα θεωρούσε απαραίτητο» δεν αποτελεί αιτιολογία κλήσης ενός υπουργού» υποστήριξε μεταξύ άλλων η πρόεδρος.
Από την πλευρά του ο κ. Λυκούδης εξήγησε πως «το θέμα ρίχνει σκιές στην πολιτική ζωή και ταράσσει το πολιτικό κλίμα. Θεωρούμε ότι η επιτροπή Διαφάνειας θα μπορούσε να συζητήσει με τον υπουργό για τις επαφές – ανταλλαγές μηνυμάτων με ένα έγκλειστο ισοβίτη καθώς αυτά τα ζητήματα δεν είναι εύκολο να συζητηθούν με μια ερώτηση βουλευτή. Το αρχικό αίτημα δεν έγινε δεκτό γιατί θεωρήθηκε το περιεχόμενο της επιστολής ασαφές. Η άρνηση να το συζητήσουμε δημιούργησε μεγαλύτερο πρόβλημα. Δεν αντιλαμβάνομαι σήμερα το που ξαναβρίσκετε την αοριστία του περιεχομένου. Ουδείς γνωρίζει κάτι περισσότερο από όσα έχουν γίνει γνωστά και αυτά τα γνωστά είναι στην επιστολή μου. Θα ήλπιζα η επιτροπή μας να μην αναζητήσει τα 2/5 για να καλέσει τον υπουργό. Θεωρούσα ότι το σύνολο των μελών της επιτροπής θα ήθελε να καλέσει τον υπουργό για να φωτιστούν πλευρές της υπόθεσης που έχει ιδιαίτερες πτυχές που αφορούν κατ εξοχήν την επιτροπή μας. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι υπάρχει συνάδελφος που να μην θέλει την συγκεκριμένη συνεδρίαση. Και λέω πως ο υπουργός μπορεί να πει ότι άλλο σχετικό θέλει για να μην αισθάνεται ο ίδιος ότι περιορίζεται η συνεδρίαση σε εξέταση. Θα ήθελα να γίνει ομόφωνα το αίτημα αποδεκτό για να μην εννοηθεί από κανένα ότι είτε η αντιπολίτευση αξιοποιεί το ζήτημα είτε η κυβέρνηση το καλύπτει».
«Το περιεχόμενο της επιστολής όμως παραμένει αόριστο», επέμεινε η κυρία Χριστοδουλοπούλου για να διεξαχθεί ο εξής διάλογος:
Σπ. Λυκούδης: Κοιτάξτε δεν ξέρω τι είπαν ο υπουργός με τον ισοβίτη.
Τ. Χριστοδουλοπούλου: Εγώ που διευθύνω την συζήτηση πρέπει να γνωρίζω τα θέματα . Αν έρθει εδώ ο κ. Καμμένος και μιλά για 2 συνεδριάσεις και μας εξηγεί την υπόθεση Μαρινάκη δεν καταλαβαίνω τι θα προσφέρει
Σπ. Λυκούδης: Το έχω προσδιορίσει. Το να βρίσκεται σε αμηχανία ο οποιοσδήποτε κυβερνητικός στο θέμα ή σε στάση άμυνας το καταλαβαίνω αλλά η πρόεδρος να μου δίνει την εντύπωση ότι αμύνεται δεν το καταλαβαίνω
Τ. Χριστοδουλοπούλου: Δεν αμύνομαι. Προσπαθώ να προστατέψω το κύρος της επιτροπής. Το ίδιο κάνατε με τον Παππά και δεν θέλατε μετά 2 συνεδρίαση
Σπ. Λυκούδης: Μην χρησιμοποιείτε πληθυντικό. Εχω καταθέσει αίτημα και το τι έγινε με τον Παπα και τον Αρχιεπίσκοπο είναι άλλο θέμα
Τ. Χριστοδουλοπούλου: Υπαρχει η εκκρεμότητα για την εξεταστική. Εφόσον υπάρχει δυνατότητα να συμφωνήσουμε όλοι με σωστό αίτημα και υπογραφές γιατί το αρνείστε. Ούτως ή άλλως η συνεδρίαση αυτή δεν θα γίνει τώρα θα γίνει τον Σεπτέμβριο.
Ε. Βενιζέλος: Η Επιτροπή Θεσμών είναι κοινοβουλευτική. Υπάρχει ζήτημα βιασμού των θεσμών. Οι επαφές Καμμένου με τον ισοβίτη είναι ένα από τα ζητήματα που τίθενται και επ’ αυτού ο κ. Λυκούδης ζητά να γίνει ακρόαση του κ. Καμμενου. Η κυβέρνηση ως ενιαία πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ προστατεύει τον κ. Καμμένο και δεν θέλει να εξεταστεί ο υπουργός και εχει ταχθεί ήδη κατά της πρότασης για σύσταση εξεταστικής. Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί στην Βουλή είναι να κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας και να μην λέμε τα πράγματα ευθέως. Εξεταστική δεν θα γίνει γιατί το αρνείται η πλειοψηφία. Υπάρχουν όμως και δικαιώματα της μειοψηφίας που κατά τον ΚτΒ μπορεί να επιβάλλει συνεδρίαση. Ο κ. Καμμένος ενήργησε σε συνεννόηση με την κυβέρνηση , με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Δικαιοσύνης. Λέει το άρθρο 43Α ότι η επιτροπή μπορεί να καλεί οποιοδήποτε πρόσωπο για θέματα που αφορούν την λειτουργία των Θεσμών και Διαφάνειας. Μια συνομωσία προκειμένου να παραποιηθούν στοιχεία και να χειραγωγηθεί η Δικαιοσύνη είναι θέμα Θεσμών και Διαφάνειας. Εφόσον λοιπόν τα 2/5 της επιτροπής δηλαδή 8 μέλη ζητάμε να κληθεί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας εδώ πρέπει να έρθει. Μπορεί να παραστεί ανάγκη να έρθει και ο υπουργός Δικαιοσύνης που έχει άμεση συμμετοχή. Το θέμα είναι οι παραδεδεγμένες από τον ίδιο επαφές του κ. Καμμένου με ισοβίτη και όλα τα παρεμφερή ζητήματα. Ατό το θέμα εμπίπτει στον ΚτΒ. Είμαστε πάνω από 8 που το ζητάμε και είναι υποχρεωτική η κλήση. Όλα τα άλλα περιττεύουν. Ως προς το γραπτό αίτημα σας λεω ότι η αρχή που διέπει τις κοινοβουλευτικές εργασίες είναι η προφορικότητα γι αυτό υπάρχουν οι δημόσιες συνεδριάσεις και τα πρακτικά.
Ν. Παρασκευόπουλος: Δεν αμφισβητώ ότι είναι καλόπιστο το αίτημα Λυκούδη και πως το θέμα έχει ένα ενδιαφέρον. Καταθέτω την άποψή μου για την νομιμότητα της εξέτασης της υπόθεσης στην επιτροπή μας. Άκουσα τον κ. Βενιζέλο να λέει ότι η άρνηση έχει να κάνει με την προστασία της κυβέρνησης στον Καμμένο. Το θέμα είναι στην κρίση της Δικαιοσύνης. Θα μπορούσαμε να αποφανθούμε αν πρόκειται για τελειωμένη υπόθεση από πλευράς Δικαιοσύνης.
Όμως υπάρχει μια εκκρεμότητα. Υπάρχει επίσης, η δυνατότητα των κατηγορουμένων και καταδίκων να παρέχουν πληροφορίες που μπορεί να οδηγήσουν σε εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης προβλέπονται. Ακόμα και ιδιώτης μπορεί να έχει εντολή για να διαλευκάνει μια υπόθεση πολύ περισσότερο μπορεί να το κάνει και δημόσιος λειτουργός και άρα ένας υπουργός.neaselida

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ κυρίως από το 18.10 και μετά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου