Δευτέρα, 22 Μαρτίου 2021

Δήμοι: Τροπολογία θέτει νέα διαδικασία και προθεσμίες για τις κατεδαφίσεις .


 Αυτοδιοικητικά ερωτήματα γεννά Τροπολογία της Κυβέρνησης που κατετέθη την 19η Μαρτίου (με τις υπογραφές, μεταξύ πολλών άλλων, και του Μάκη Βορίδη και του Στέλιου Πέτσα) και ψηφίζεται αύριο Τρίτη σε Νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών.

Οι διατάξεις της ορίζουν μια νέα διαδικασία και ........

προθεσμίες για τις κατεδαφίσεις επικίνδυνων ετοιμόρροπων κτιρίων (ορισμένων μόνο κατηγοριών κτιρίων, όπως αυτά περιγράφονται στην παρ.1 του αρ.1, δεν ρυθμίζει συνολικά το θέμα των ετοιμόρροπων κτιρίων).

Αφορούν άμεσα τους Δήμους, ιδίως τις υποστελεχωμένες Υπηρεσίες Δόμησης αλλά και εν γένει τις συναρμόδιες Δημοτικές Υπηρεσίες. 

Η νέα διαδικασία, μπορεί στη θεωρία να ψηφιστεί, στην πράξη όμως είναι αμφίβολο ποιος και εάν θα μπορέσει την εφαρμόσει εμπρόθεσμα και με τι πρακτικές συνέπειες. 

Η ουσία είναι ότι με τη σκόπιμη επιλογή, για χιλιοστή φορά, της νομοθετικής οδού της Τροπολογίας για μείζον αυτοδιοικητικό ζήτημα, δεν δίνεται η δυνατότητα στη φωνή της Αυτοδιοίκησης να ακουστεί στην ακρόαση Φορέων μέσα στη Βουλή. 

Περιττό να αναφέρουμε ότι παρακάμφθηκε ξανά η επίσημη δημόσια διαβούλευση.

Επιπλέον, δεν μπορεί να καταγραφεί η θέση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής για τις διατάξεις, τη στιγμή που είναι ευρέως γνωστό ότι το ζήτημα των κατεδαφίσεων κτιρίων είναι πολυεπίπεδο και εγείρει διαχρονικά παραμέτρους συνταγματικότητας.

Και εάν κάποιος μιλήσει για δήθεν επείγον, ας λάβει υπόψη ότι η Κυβέρνηση υποσχέθηκε από πέρυσι το Νοέμβριο ότι θα νομοθετούσε για το θέμα. Αμέσως μετά τον τραγικό σεισμό στη Σάμο, στις 30 Οκτωβρίου 2020 που οδήγησε στην απώλεια των δύο νέων, με την ελληνική κοινωνία τότε συγκλονισμένη, υποτίθεται ότι η Κυβέρνηση ενεργοποιήθηκε.  

Από τότε μετράμε Δελτία Τύπου για τη νομοθετική πρωτοβουλία που θα ερχόταν, Ανακοινώσεις που υπόσχονταν και χρηματοδότηση στους Δήμους για τις κατεδαφίσεις (μπορείτε να θυμηθείτε, ενδεικτικά, «Οι Δήμοι “με χρηματοδότηση από το Δημόσιο” θα αναλάβουν την κατεδάφιση των ετοιμόρροπων κτιρίων»  και «Πόσα ετοιμόρροπα κτίρια έχει κάθε Δήμος – Νομοθετική παρέμβαση στις αρχές του 2021»  ).

Το αποτέλεσμα, αφού έχουν περάσει 5 μήνες, είναι να παρακάμψουν ξανά κάθε έννοια καλής νομοθέτησης, με Τροπολογία. 

Για να γίνει δε αντιληπτός ο θεσμικός παραγκωνισμός, ενδεικτικό είναι και το αρ.5 της Τροπολογίας, όπου προβλέπει την έκδοση μιας ΚΥΑ, με την οποία δύνανται να καθορίζονται ειδικότερες λεπτομέρειες και κάθε ζήτημα για την εφαρμογή των νέων διατάξεων (των διατάξεων, δηλαδή, που περιλαμβάνουν εμπλοκή των ΥΔΟΜ των Δήμων). Όχι μόνο δεν προβλέπει γνώμη της ΚΕΔΕ πριν την έκδοσή της, αλλά πετά εκτός και το Υπουργείο Εσωτερικών... Τη συνυπογράφουν, λέει, μόνο οι Υπουργοί Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.

Μπορείτε να δείτε ολόκληρη την αριθμ. 807/129/19.3.2021 Τροπολογία ΕΔΩ και κατωτέρω ειδικά τις σχετικές διατάξεις:

 


 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου